Sikkasztással vádolják a plébánost

2013.05.29. 14:19

Sikkasztás és csalás miatt emelt vádat az ügyészség egy Nógrád megyei plébános ellen, aki öt éven át rendelkezett sajátjaként Kutasó és Bokor egyházközségének civil jövedelempótlékával - közölte a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője. Bóna Gyula elmondta, az 57 éves férfi több mint hárommillió forintos kárt okozott a Váci Egyházmegyének és két embernek 2007 és 2011 októbere között.

A vádiratot ismertetve az ügyész elmondta: az egyházmegye a kutasói egyházközösség katolikus életének szervezéséért megbízási szerződés alapján összesen 1 millió 315 ezer forintot számfejtett egy asszonynak, a plébános azonban a könyveléshez szükséges iratok, bizonylatok aláíratása ellenére nem adta át a pénzt a munkát ténylegesen elvégző nőnek.

2011-ben már egy másik asszony végezte a szervezést Kutasón, de a megbízási szerződés alapján neki járó 237 ezer forintot nem az ő, hanem saját édesanyja nevére számolta el a plébános.

Bokor egyházközösségi életének civil szervezéséért 2007-től négy éven át szintén a gyanúsított édesanyja nevére számfejtett adómentes tiszteletdíjat az egyházmegye, noha azokban az években ezt a munkát senki nem végezte. 2011-ben megbíztak egy nőt a feladattal, a neki járó 237 ezer forintot viszont nem adta át a plébános.

A szóvivő elmondta: a bűncselekmények elkövetését - a plébános tagadása ellenére - a tanúvallomások és a könyvszakértői vélemények alapján az ügyészség bizonyítottnak látja, a plébánost nagyobb értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja.