Orbán: Lesznek még piacokat átszervező lépéseink

2013.05.30. 16:49 Módosítva: 2013.05.30. 17:01

Az előző szocialista kormányok által itt hagyott csődtömeget sikerült megoldanunk, ma Magyarország az Európai Unió egyik legígéretesebb gazdasága, mondta Orbán Viktor az Infó rádiónak adott interjúban, amely teljes egészében este 7 után hallható az Arénában.

A kormányfő szerint Magyarország 2008-ban lényegében összeomlott, lélegeztetőgépre helyezték, a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a Valutaalap segítéségre szorult, de sikerült kitörni a félgyarmati sorból. Most Magyarország talán az egyetlen olyan ország Európában, amely képes volt arra, hogy egy ilyen nagy nemzetközi segélyprogramból kijöjjön, mondta a miniszterelnök.

A személyi jövedelemadó kulcsának egyszámjegyűre csökkentéséről Orbán azt mondta: várhatóan 9 százalékos adóban gondolkoznak. Ez jelentős adóbevétel-kiesést okoz majd a költségvetésnek, de várakozásaik szerint ha több pénz marad az embereknél, akkor többet is fognak fogyasztani. Ez ugyanakkor nem föltétlenül jelenti majd azt, hogy ezzel párhuzamosan emelik az ÁFA-kulcsokat. Arra kérdésre, hogy a jövő évi szja-bevallásban már ezzel a kulccsal fognak-e számolni, Orbán azt mondta: ehhez még nem vagyunk elég erősek.

Az, hogy az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, Orbán szerint ezután sem jelentheti azt, hogy osztogatásba kezdenek. Mint utalt rá, szeretnének egy demográfiai programot indítani, amely jobban összekötné a gyermekvállalást a munkavállalással, és amelyben bizonyos számú gyermek után célzott járulékkedvezményeket is megadnának.

A pedagógusoknak jelentős béremelést hozó életpályamodellről azt mondta: ezt szeretnénk elindítani, de csak akkor tudják megtenni, ha folytatódik az első negyedévben megindult gazdasági növekedés és ez a trend a következő két-három év távlatában is folytatódik.

A rezsicsökkentést a kormány Brüsszel intése ellenére is folytatni szeretné. Orbán azt mondta: ha a gazdaság az év második felében is erős lesz, szeptember-október környékén ismét képesek lesznek csökkenteni a gáz és villamos energia árát.

A tervek szerint már július 1-től bevezetnék a reklámadót. Ebbe eddig azért nem mertek belevágni, mert tartottak attól, hogy a média ellenük fordul. Orbán szerint a bankok, az energia- és a távközlési cégek után a nagy profitot termelő médiacégeknek is szerepet kell vállalniuk a közteherviselésben. Mint mondta, az előzetes tervek szerint a kisebb médiacégeket ez nem érinti majd, de a koncepció még nem kiforrott. A kormányfő izgalmas vitára számít, ami akár az európai színteret is érintheti. Körültekintően akarnak eljárni abban is, hogy a reklámadó mennyiben érintse azokat a Magyarországon óriási pénzeket termelő vállalatokat (Google, Facebook, Apple), amelyek nem itt adóznak.

A trafikpályázatokról Orbán azt mondta: ez mindössze arról szól, hogy lesz mintegy 5500 kisvállalkozás, amelyekben ha két ember több mint nyolc órát dolgozik, akkor fejenként 150-200 ezer forintot kereshetnek. A koncessziót senki nem fogja kockáztatni, ezért szemben a mostani gyakorlattal biztosan nem fog senki kiszolgálni 18 éven alulit cigarettával.

A kormányfő szerint ennél nagyobb súlyú ügyek is lesznek még a jövőben, amik hasonló vitákat fognak kiváltani, mert „lesznek még ilyen piacokat átszervező lépéseink ebben a ciklusban és a későbbiekben is”. "Ha úgy gondoljuk, hogy a kis- és középvállalkozóknak esélyt tudunk nyitni, akkor, ha kell, a törvények keretein belül, az európai versenyszabályokat tiszteletben tartva oda beavatkozunk és átszervezzük a dolgokat" - mondta a kormányfő.