Pintér: A közbiztonság olyan, mint a levegő

2013.05.30. 19:05

A fenti mondatot Pintér Sándor belügyminiszter Közös biztonságunk címmel tartott előadásán mondta csütörtök délután a Fidesz Magyarország jobban teljesít elnevezésű programsorozatának miskolci rendezvényén. Az előadáson Pintér többek között a közbiztonságról, a közmunkáról, a rendőrség átalakításáról és a magyar börtönök működéséről beszélt.

A belügyminiszter egyik témája a régészet volt. Azt mondta, a korábbi gyakorlat használhatatlan volt, sokszor nehezen vagy egyáltalán nem találták meg a közös hangot az építtetők, a kivitelezők és a régészek. Szerinte most, hogy a régészeti és műemléki hatósági ügyek a BM szakmai irányítása alá kerültek, már nem fordulhat többé elő, hogy egy beruházás a régészek miatt áll.

Ruhaszellőztetők

Egy másik téma, a közfoglalkoztatás kapcsán a belügyminiszter kijelentette: rossz gyakorlat volt korábban, hogy a különböző segélyekből befolyó összeg egy-egy embernél sokszor több volt, mint amit munkával meg tudott volna keresni, ha minimálbért kap. Elmondta: ezen változtattak, és a jövőben is ahhoz tartják magukat, hogy csak az ne dolgozzon, akinek egészségügyi problémái nem teszik azt lehetővé. Pintér szerint 270 ezer embert érintett a közfoglalkoztatás tavaly, de a tervek szerint ez a szám 300 ezer lesz őszre.

A közfoglalkoztatás keretében dolgozó emberek közül külön kiemelte az értékteremtőket azokkal szemben, akik csak „a ruhájukat szellőztették meg söprögetéskor”.

Kenyér és hús már van a börtönökben

Pintér elmondta, hogy a korábbi tizenhatezer helyett most több mint tizennyolcezer fogvatartott van büntetésvégrehajtási intézményekben. A kormány álláspontját, miszerint a pénzért meg kell dolgozni, bent is érvényesíteni szeretnék. "Képzeljük el, hogy valaki kirabol minket, elveszi a pénzünket, utána pedig, mikor börtönbe kerül, mi tartjuk el" - mondta a belügyminiszter, és elárulta, hogy az első munka, amit a fogvatartottak elvégeznek, az a rendőregyenruhavarrás. „Így legközelebb nem mondhatják, hogy nem ismerték föl a rendőr egyenruháját" − viccelődött Pintér.

A belügyminiszter hozzátette, hogy egy pékséget és egy vágóhidat már átadtak, amiben fogvatartottak dolgoznak. A pékségben kilencezer fogvatartott pékáruját tudják elkészíteni. Pintér szerint így kenyér és hús már van, lassan teljesen el tudják majd látni magukat a fogvatartottak.

„A titkosszolgálat köszöni jól van, ezt üzenték" − mondta Pintér, majd hozzátette: a Nemzeti Védelmi Szolgálat dolgozik a korrupció ellen, ez már csak abból is látszik, hogy van Portik-ügy és van Vizovicki-ügy. „Térfelet váltottak: eddig kint voltak, most bent vannak" − mondta Pintér a szolgálat korrupcióellenes munkájáról.