Kirúgások a Miskolci Egyetemen

2013.05.31. 16:44

47 közalkalmazott elbocsátásáról döntött a Miskolci Egyetem szenátusának május 30-i ülése. A kirúgott egyetemi foglalkoztatottak „döntő többségében az oktató-kutató munkát segítő és egyéb munkakörökben” dolgoztak – áll az egyetem által kiadott közleményben.

Az elbocsátásokat az tette elkerülhetetlenné, hogy a 2012-es összeghez viszonyítva idén radikálisan csökkent az állam által biztosított fenntartói támogatás. Az intézménynek emiatt 1,7 milliárd forintot, „öt havi állami támogatásos bért” kell kigazdálkodnia. Miután „a működési költségvetése 75 százaléka bér és járulék”, a maradék kevesebb mint 25 százalék pedig működési költségekre fordítható, ezért – a Budapesti Corvinus Egyetemhez és az ELTE Bölcsészkarához hasonlóan – a miskolci intézmény is elsősorban a béreken tudja megspórolni a hiányzó összeget.

A Miskolci Egyetemnek több mint 1300 közalkalmazottja van. Az intézmény belső életét ismerő forrásunk szerint az egyetem ara törekedett, hogy az elbocsátások az egyetemi hierarchia különböző szintjei között megosztva, kiegyensúlyozottan történjenek. Úgy tudjuk, ennek a törekvésnek a jegyében például dékánhelyettesi pozíció is megszűnik az intézményben.