Nem lehet bárkit kizárni a választójogból

2013.05.31. 20:32

Egy Fidesz-KDNP-s javaslat alapján nem csak a gondnokság alá helyezettektől, hanem bárki mástól is megvonhatta volna a bíróság a választójogot. A szabályt a Társaság a Szabadságjogokért szúrta ki, szerintük ez teljesen indokolatlan lett volna: lehetővé tette volna például, hogy rokonok indítsanak egymás ellen pert a választójogból való kizárásért.

Az eredetileg benyújtott törvényjavaslat szerint bírósági eljárást lehetett volna indítani bárki ellen azért, hogy vonják meg tőle a szavazati jogot és nem csak azok ellen, akik gondnokság alatt állnak. Gulyás Gergely, a javaslat egyik fideszes benyújtója pénteken jelentette be, hogy egyetértenek a TASZ és a Nemzeti Választási Iroda észrevételeivel és módosítják a tervezetet. A választójogból való kizárás csak a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos eljárásban lesz lehetséges.

Gulyás Gergely módosító indítványt nyújt be, amely lehetővé teszi azt is, hogy a gondnokság alatt álló, a választójogból kizártak soron kívüli eljárásban kaphassák vissza választójogukat.