Életfogytiglant kértek a kulcsi gyilkosra

2013.06.03. 17:34 Módosítva: 2013.06.03. 18:05

Fegyházban letöltendő, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyészség H. Csanád Jutasra előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt - tájékoztatott a Fejér Megyei Főügyészség. Jászberényiné Király Teodóra elmondta, hogy benyújtották vádiratukat a Székesfehérvári Törvényszéknek. Arra alapozták, hogy a szakértői vélemények szerint az elkövető elmeállapota csak enyhe fokban korlátozta cselekedeteit.

A főügyészség az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) lévő H. Csanád Jutas kényszergyógykezelésének megszüntetését kérte a Székesfehérvári Törvényszéktől, és indítványozta IMEI-ben letöltendő előzetes letartóztatását.

Május elején közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel, hogy az egy évig tartó nyomozás lezárult, és vádemelési javaslattal megküldték a H. Csanád Jutas ellen lefolytatott nyomozás iratait a Fejér Megyei Főügyészségnek.

A családi tragédiáról 2012. április 6-án kaptak bejelentést. Kulcson, egy háromszintes családi házban négyen meghaltak és hárman súlyosan megsérültek. A bűncselekmények elkövetésével az egyik családtagot, a 23 éves H. Csanád Jutast gyanúsították meg. A férfit rövid időn belül a helyszín közelében elfogták a Terrorelhárítási Központ tagjai.

A nyomozás során H. Csanád Jutast négyrendbeli befejezett, három rendbeli kísérleti szakban maradt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Részletes, beismerő vallomást tett, elmondta, hogy "démoni megszállottság hatása alatt cselekedett", az volt a célja, hogy megszabaduljon családtagjaitól. Cselekményét úgy akarta végrehajtani, hogy családtagjait elkülöníti egymástól, és egyesével végez velük.

Először április 4-én bátyját ölte meg családi házuk hátsó udvarán, ahol egy nyílpuskát akartak kipróbálni együtt. Április 5-én a családi ház könyvtárszobájában nagyapját támadta meg, először puszta kézzel, majd egy késsel. Miután meghalt, nagyanyját ölte meg késsel. Szüleire és nővérére április 6-án támadt rá. Lánytestvérét nem tudta megölni, mert a nő kiabálására a szülők a segítségére siettek. Apját megölte, anyja életveszélyesen megsérült, ugyanúgy, mint a nővére.

Ezután nővérének barátjára támadt. A férfi súlyosan megsérült, de sikerült elmenekülnie.

A helyszíni szemle során a rendőrök megtalálták és lefoglalták azokat az eszközöket, amelyeket a gyanúsított a bűncselekmények során használt, két bozótvágót, két kést és egy bicskát.

Mivel H. Csanád Jutas vallomásában démoni megszállottságot említett, ezért elmeorvos szakértőt rendeltek ki. Az igazságügyi pszichiáter szakértő és igazságügyi orvos szakértő azt állapította meg, hogy a gyanúsított tudathasadásos elmezavarban szenved.

Az elmeorvosi szakvélemény alapján ezért ügyészi indítványra a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatásának megszüntetését, és egyben ideiglenes kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

H. Csanád Jutast a büntetőeljárás során tanúsított higgadt, zavarodottságtól mentes viselkedése miatt újabb elmeorvos szakértő vizsgálta meg. Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején - teljes realitáskontroll-vesztést okozó - elmezavar egyértelműen nem bizonyítható. A gyanúsított kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport