Elhúzódó eljárás miatt jár le az előzetes

2013.06.03. 10:50

Csütörtökön jár le az ároktői bűnbanda néven elhíresült, időseket kirabló, illetve meggyilkoló társaság egyik tagjának előzetes letartóztatása. A 2009-ben őrizetbe vett hat férfi ügyének következő tárgyalása július 2-án lesz. A Fővárosi Törvényszék szerint az eljárás több éves elhúzódása nem róható fel a bíróságnak.

A banda 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között különböző felállásban összesen 12 idős ember lakásába tört be, ahonnan készpénzt és értéktárgyakat vittek el. Betöréskor arcukat maszkkal eltakarták, kezükre kesztyűt húztak. A megfélemlített időseket bántalmazták, megkötözték, majd arra kényszerítették őket, hogy árulják el, hol tartják értékeiket. A kirabolt sértetteket megkötözve magukra hagyták. A bántalmazások következtében két idős ember meghalt.

A férfiak a főváros IV., XIV., XV., XVII. és XVIII. kerületében, a Heves megyei Horton, Andornaktályán és Szihalmon, valamint a Hajdú-Bihar megyei Görbeháza-Bagotán követtek el bűncselekményeket.

A banda tagjait 2009-ben vették őrizetbe, de a vádiratot csak 2011-ben nyújtotta be az ügyészség. A DNS szakvélemény elkészítésével a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetet rendelték ki 2011. május 29-ei határidővel. 2012 októbere és 2013 februárja között a bíróság 87 tanút hallgatott meg, több szakértőt rendelt ki, és 60 kötetnyi iratot ismertetett. Gyakorlatilag a teljes bizonyítás befejeződött 2013. február 25-éig, csak a DNS-szakvélemény hiányzott. Ezt a kirendelt intézet azonban létszám- és kapacitáshiány miatt nem tudta elkészíteni 2013 márciusa előtt.

A 2013. március 28-ai szakértői meghallgatás során azonban felmerült egy újabb kiegészítő szakértői vélemény elkészítésének szükségessége, emiatt a tervezett befejezési határidőt (április 18.) módosítani kellett. Időközben a hat vádlott közül háromnak − a törvényben meghatározott 4 év leteltével − még áprilisban megszűnt az előzetes letartóztatása, ketten még előzetesben vannak, míg a hatodik vádlott előzetese június 6-áig tart. Akkor − ahogy az említett három társa − ő is házi őrizetbe kerülhet Ároktőn.