Vizoviczki havi fizetést adott rendőröknek

2013.06.03. 20:37 Módosítva: 2013.06.03. 20:38

Ha hinni lehet a pestisracok.hu portálnak, akkor a bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki Lászlót azért engedték ki a múlt héten az előzetes letartóztatásból, mert magas rangú rendőrökre vallott.

És miért ne lehetne hinni? A Fidesz-frakció által anyagilag támogatott GerillaPress Kft. kiadványa szerint Vizoviczki megtört a kaposvári börtönben, és terhelő vallomást tett azokra a rendőrökre, akiket lefizetett, hogy a 40-50 fővárosi szórakozóhelyét békén hagyják, illetve a konkurens szórakozóhelyeket razziákkal hozzák lehetetlen helyzetbe. A lap úgy tudja, hogy Vizoviczki a rendőri zaklatást arra is felhasználta, hogy mélyen áron alul megszerezze a kiszemelt üzletet.

Magyarország eddigi legnagyobb maffia-ügyében vádolt Vizoviczki a pestisrácok által idézett vallomásából kiderül, 2006-tól fizetett le rendőröket. „Külön munkatelefonok szolgálták a kapcsolattartást. A SIM-kártyákat is havonta cserélték. Soha nem találkoztak négy fal között, hogy ne lehessen őket lehallgatni". Testőrével, V. Istvánnal küldte a vesztegetési pénzeket a rendőröknek.

Igényes és piás

Hogy mennyit fizetett Vizoviczki, arra a lap szerint egészen különböző válaszok léteznek, attól függően, ki mennyit ért meg nekik. A főrendőrök évi hat-hét millió forint körüli fizetésük mellé súlyos pénzeket kaphattak, jellemző, hogy K. Tamás, a BRFK közrendvédelmi főosztályvezetője egy budai villát épített fel, K. Attila, a BRFK felderítő nyomozótól Audi A6-osát és egy gyorsasági motort foglaltak le. G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjétől olyan bankkártyákat foglaltak le, amelyeken "rengeteg pénzt tartott".

Aztán voltak olyan rendőrök, akik a nagy érték helyett a sok kicsi sokra megy elvét vallották. O. Péter a BRFK volt őr- és járőrszolgálatának alosztályvezetője előbb heti 40 ezer forintot, majd havi 100 ezer forint kenőpénzt kapott a vallomás szerint azért, hogy a III. kerületi kapitányság ne razziázzon a Hajógyári-szigeten. S. Pétert azért fizették le, hogy az V. kerületnél elérje, Vizoviczki egyik konkurense ne kapjon működési engedélyt. Volt olyan debreceni rendőr, K. Gyula, akit Vizoviczki emberei, akik maguk is rendőrök voltak korábban (I. András, H. Imre) előbb nagy értékű italokkal halmozták el hálájuk jeléül, majd 2011 májusától havonta 100 ezer forintot adtak neki, egy évvel később kétmilliót kínáltak neki.

Arató György, K. Tamás védőügyvédje a lapnak azt mondta, védence ártatlan, nem kapott senkitől pénzt. Dezső Antal, K. Attila védője szerint gyfele soha nem találkozott Vizoviczki Lászlóval, így nem érti, milyen terhelő vallomást tehetett rá. Az ügyvéd sokkal inkább érdekesnek tartja, milyen ok lehet az, amely miatt az egykori rendőrök előzetes letartóztatásban vannak, míg az ügy főszereplője házi őrizetbe kerül. „Az előzetes letartóztatás nem szolgálhat egy aggályos valóságtartalmú beismerő vallomás kicsikarására."