Tovább terjed a Q-láz

2013.06.06. 10:33

Tovább terjed a Q-láz, szerda estig összesen 91 tüdőgyulladásos beteget regisztrált a Baranya megyei kormányhivatal járványügyi osztálya. Közülük 22-őt kórházban is kezelni kell, de már hazaengedték őket. A betegek száma tovább nőhet, a fertőzés forrását pedig még mindig nem találták meg, pedig az érintetteket kikérdezték és vérmintákat is vettek, írta a Bama.hu. A megbetegedések nyolc települést érintenek: főleg Vokányt, de Kistótfalut, Peterdet, Újpetrét, Ivánbattyánt, Nagyharsányt, Siklóst és Kiskassát is.

A kizárólag állatról emberre terjedő betegséget a Coxiella burnetii baktérium okozza. Ezt az állatok váladékai terjesztik, érintkezéssel vagy aerogén úton. A járványt május 7-én regisztrálták, és a szakemberek arra gyanakodnak, hogy a terjedésben a kórokozóval fertőzött aerosol játszhatott szerepet, amelyet a szél kilométerekre is eljuttatott. Ezt belélegezve lehetett elkapni a hosszabb lappangási idejű vírust.

Állatoknál eddig nem regisztráltak fertőzést, náluk egyébként ennek tünete a vetélés, de előfordulhat, hogy csak hordozók, akár a kullancsok is. A hatóságok ezért vizsgálják a vágóhidakon álló húsokat is. A fertőzött nyers tej szintén nem fogyasztható, aki otthon tehenet fej, az forraljon.