no

Embermagasságú vizet tartottak a Római maszek mobilgátjai

2013.06.08. 19:08
Embermagasságú víztől mentette magát három Duna-parti hotel a III. kerületben, saját finanszírozásból építettek mobilgátat a Rómaira. A modern technológiával nem is volt gond, de egy betonfal miatt szombaton estére eláraszotta a folyó az épületeket.

Az Index információi szerint több magánerős próbálkozás közül egy, szombaton délután is sikeresen tartotta vissza a kilenc méterhez közelítő áradást a Római parton. A környéken több villatulajdonos is belevágott, hogy értékes ingatlanaikat az új technológiával védjék, de többségük későn, vagy nem megfelelő alapokra építve már korábban kénytelen volt feladni a vízzel folytatott harcot.

Három szabadidőközpont, a Holiday Beach, az Aegon központja és a Generali üdülőtelepe közösen építettek egy mobilgátrendszert a Római felső részén. Érdekes, hogy a hat hektáros terület védművei a különböző tulajdonosok miatt két különféle technológiából lettek összerakva.

20130608 171900
Fotó: Spirk József

A rövidebb szakaszon a szentendreihez hasonló kerítésjellegű gátat állítottak fel, és azt illesztették össze a telekhatárnál egy 20 tonnás homokzsákheggyel egy másik, megdöntött aluminiumelemekből álló gáttal.

Szombaton késő délután, amikot a helyszínen jártunk, a védművek szinte szivárgás nélkül fogták a vizet. Este 19 órakor azonban kaptuk a hírt, hogy az egyik telek oldalát védő hagyományos betonfal megadta magát, beszakadt, és a folyó elöntette az épületeket.

20130608 170559

A szabadidőközpontok szomszédságában lévő utcákat, amelyek a Királyok útját kötik össze a parttal már korábban víz alatt voltak, és az azokban található családi házakat is elöntötte a folyó.

Holiday Beach tulajdonosa, Egri Gábor volt a Római part mobilgátas védelmének egyik fő szószólója, aki az év elején Egyesület a Római Partért egyik vezetőjeként hosszas sajtóvitába is keveredett a beruházás ellenzőivel.

20130608 170841
Fotó: Spirk József

Egri az Indexnek elmondta, hogy most saját pénzéből finanszírozta a mobilgátat, a védekezés csak a saját partszakaszán legalább 60 millió forintot emésztett fel.