Rossz ötlet lesz hétfőn autóba ülni

2013.06.10. 01:16

Átmeneti buszsávok, lezárások és elterelések teszik izgalmasabbá a hétfői közlekedést, és a legtöbb változásra Budán lehet számítani. A főpolgármesteri hivatal arra kéri az autósokat, hogy vezessenek óvatosan, és ha tehetik, inkább használják a tömegközlekedést. Az ingázók kedvéért a MÁV-Start növeli az elővárosi kapacitását, illetve a főváros árvíz által érintett területein több villamost és buszt indítanak; az 1-es, 4-es, 6-os, 17-es és 61-es villamosok, az M2-es és M3-as metró, valamint a 9-es és 86-os buszok sűrített menetrenddel közlekednek.

  • Az M2 metró vonatai nem állnak meg a Batthyány téren
  • A H5-ös HÉV vonatai a Margit híd felszíni állomásig közlekednek Békásmegyer és Szentendre felől.
  • Csak Pesten keresztül lehet eljutni Dél-Budáról Észak-Budára. A Lánchíd és a Margit híd között a Fő utcán, a Bem rakparton, és az Árpád fejedelem útja belső szakaszán csak a hatóságok és a buszok járhatnak. Autóval az M0-körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn keresztül lehet elkerülni kerülheti el a belvárost észak és dél között. Az átutazóknak is az M0 körgyűrűt javasolják, még akkor is, ha az kerülőt jelent.
  • A 11-es, 39-es és 111-es autóbuszok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán téri végállomásra járnak. A 9-es, 86-os, 160-as és 260-as autóbuszokat terelt útvonalon járnak, végleges forgalmi rendjüket hétfő reggelig közzéteszi a BKK.
  • A Török utca az autóbuszok előtt is megnyílik észak felé a Margit körút és az Üstökös utca között, de a közúti forgalom ezt az utat nem használhatja. A Török utcában parkoló autókat elszállítják, a tulajdonosok a 107-es telefonszámon érdeklődhetnek autóik holléte iránt.
  • Az  M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a mai buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítanak ki.

  • A Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig a centrum irányban rendkívüli buszsávot jelölnek ki, tehát autóval itt csak egy sáv lesz járható (ezzel a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszokat részesítik előnyben). A lezárások és a Ferenciek tere átalakítása miatt a Rákóczi út amúgy sem tud több autót fogadni, mint amennyi egy sávon meg tud érkezni a Hegyalja útról.
  • A Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől a hídra felhajtó autósoknak emiatt elsőbbséget kell adniuk a hídon haladóknak, vezessenek óvatosan!
  • A Budafoki úton a Bogdánffy út és Szent Gellért tér közötti szakaszra csak a buszokat (86-os, 133E és 233E) engedik be . A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra akarják terelni.
  • A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára nem lehet autóval felhajtani, ezt a sávot kizárólag a villamosok és az autóbuszok használhatják. Az autósoknak egy sávjuk marad az Erzsébet híd felé.
  • Az Ajnácskő utcába és a Hamzsabégi útra is csak az autóbuszok hajthatnak be hétfőtől a Bartók Béla út felé. A belváros irányába haladó 53-as, 150-es és 250-es autóbuszjáratokat a Nagyszőlős utcából Hamzsabégi útra terelik, onnan kanyarodnak a Bartók Béla úton lévő buszsávba.  A Nagyszőlös utcán a két érintett buszmegállóból BKK munkatársai a legközelebbi Hamzsabégi úti megállóba irányítják utasokat. Kimaradnak a Nagyszőlös utca, Hollókő utca, Vincellér utca megállóhelyek. Utóbbi megállót a 86-os és 212-es buszok továbbra is kiszolgálják, a másik kettő megálló megszűnik.
  • A Budaörs és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedő 240E autóbuszok is a kizárólag buszok számára fenntartott Hamzsabégi útra terelve közlekednek, így kimarad a Budaörsi út (Villányi út elején található) megállójuk. Aki a Budaörsi út - Villányi út csomópont felé igyekszik, válassza a 139-es, vagy a 40-es autóbuszokat.
  • Lezárják a felső rakparti utakat a közúti forgalom előtt, mert a Clark Ádám térről észak felé minden út le van zárva, a Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között is. A Döbrentei utcába és a Lánchíd utcába északi irányba csak a 86-os autóbuszok hajthatnak be, a közúti forgalom nem. Az Erzsébet híd felől és a Szent Gellért rakpart felől az Attila út felé haladhatnak az autósok. Észak-Buda a Széll Kálmán tér felől sem megközelíthető közúton a Bem József tér lezárása miatt.
  • Az Árpád fejedelem útja felől nem lehet felhajtani a Margit hídra, ezért a Török utca és a budai hídfő térségében jelentős torlódások várhatók. A 17-es villamos forgalmának fenntartásához egyirányúsítják a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé tartó irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem.
  • A 61-es villamost jelentősen sűrítik.
  • A 19-es és 41-es villamosok a Döbrentei tértől terelt útvonalon, a Széll Kálmán térre közlekednek.
  • P+R parkoló létesül a BAH-csomópontnál, egy napijegy egy BKK-vonaljegy árába, azaz 350 forintba kerül.

További információk a BKK oldalán érhetők el.