Hírzárlat van a gyanús drogos halálesetek körül

2013.06.11. 16:01 Módosítva: 2013.06.11. 16:32
Vizsgálják, van-e összefüggés a hétvégi, Fejér megyei halálesetek között, de egyelőre se a rendőrség, se a székesfehérvári kórház nem nyilatkozik. A székesfehérvári szenvedélybeteg-segítő ambulancia vezetője szerint egyre gyakoribb a megyében a dizájnerdrogok használata. A 18 éves fiút százak gyászolják.

Hétfő éjjel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki arról, hogy valószínűleg kábítószer okozta két Fejér megyei fiatal halálát. Az első áldozat egy 18 éves székesfehérvári fiatalember volt, aki szombat hajnalban a kórházban halt meg, miután előző délután rosszullét miatt bevitték. A második áldozat egy 28 éves csákvári férfi, aki az otthonában halt meg vasárnap délelőtt, miután feltehetően kábítószert fogyasztott.

A közlemény megemlítette, hogy a hétvégén még egy fiatalember került kórházba, akiről úgy gondolják, hogy szintén drogot fogyasztott. Ő már elhagyhatta a kórházat. Miután meghallgatták, a nyomozók őrizetbe vették a 23 éves R. Szilvesztert és a 26 éves H. Edinát visszaélés kábítószerrel gyanúja miatt. „A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a halálesetek között felmerülő esetleges összefüggéseket″ – állt a rendőrségi közleményben.

Szerettük volna megtudni, hogy a három érintett ugyanazt a típusú kábítószert fogyasztotta-e, milyen drogról van szó, és elképzelhetőnek tartja-e a rendőrség, hogy a szokottnál is veszélyesebb szer került forgalomba a megyében, tartani kell-e attól, hogy lehetnek még áldozatok. Kedd délelőtt azonban hiába kerestük a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét, azt mondta: a közleményben foglaltakon kívül semmilyen egyéb információt nem tud adni.

Elértük a székesfehérvári Szent György Kórház orvos-igazgató helyettesét, Szabó Gabriellát, aki közölte, de ők sem nyilatkoznak a halálesetekről.

Baromság a patkányméreg

A Bors egy olvasójától kapott, semmilyen forrásból nem megerősített információra hivatkozva arról írt, hogy drog helyett patkánymérget adhattak el a dealerek az áldozatoknak. Zacher Gábor toxikológus szerint „ez baromság”. „Egy patkány megeszik 3-4 gramm mérget és 2-3 nap múlva elpusztul. Egy kábítószeres naponta 1 gramm vagy ennél kevesebb mennyiségű drogot fogyaszt el, azaz egy 70-80 kilós ember ekkora adag patkányméregtől nem halna meg” – magyarázta Zacher.

A szakértő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy korábban éppen attól haltak meg fogyasztók, hogy túl tiszta szert adtak el nekik. Bár a székesfehérvári eset részleteit nem ismeri, az Indexnek elmondta, a hétvégén Budapesten is halt meg kábítószer-fogyasztó. „Ezek a szerek okozhatják azt, hogy felemelik a test hőmérsékletét 42 fok fölé, ami a máj működési zavarát, véralvadás zavart, majd spontán vérzést idéz elé. Ehhez nem kell sérülés, ilyenkor a fogyasztó beléből, szeméből, nyálkahártyájából folyhat a vér, s végül elvérezhet az illető, miközben az orvosok tehetetlenek” – elevenítette fel a hétvégi esetet.

Hozzátette, egy hétvégén átlagosan kétszázan kerülnek Magyarországon kórházba droghasználat miatt. „A fogyasztóknak fogalmuk sincs, mit tartalmaznak azok a dizájnerdrogok, amiket szednek” – mondta, hozzátéve: a legtöbb ilyen szer Kínából származik.

Százak gyászolják

Farnas István Géza, a székesfehérvári RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia intézményvezetője szerint tény, hogy a a dizájner drogok használata egyre gyakoribb Fejér megyében, ezt a prevenciós tapasztalataik is megerősítik. Ugyanarra hívta fel a figyelmet, mint Zacher Gábor: sem a dizájner drogok mellékhatásait, sem valódi összetételét nem ismerik a használók. A halálesetekről tudomással vannak az ambulancia kliensei, a történtek az intézményvezető szerint azokra lehetnek hatással, akik személyesen is ismerték az elhunytakat.

A 18 éves áldozat valószínűleg rendszeresen fogyaszthatott partidrogokat, és ezt a baráti körében is tudták róla, legalábbis erre utal a Facebook-adatlapja, ahol nemcsak az derül ki róla, hogy szeretett bulizni, hanem sok a kifejezetetten szerhasználatra utaló megjegyzés is. "Lehet nem tetszik, amit csinálok. De a döntéseimet én hozom meg. És a következményeket is én fogom vállalni" – írta ki májusban. Rengetegen búcsúznak tőle a különféle internetes felületeken, az egyik oldalon több mint ötszáz virtuális gyertyát gyújtottak érte. A Facebookon több ismerőse is szemrehányást tesz másoknak, amiért állítólag cserben hagyták a fiút.