Kilakoltatás Kőbányán: készenlétisek távolították el az ellenálló lakókat és civil segítőiket

2013.06.11. 14:32 Módosítva: 2013.06.11. 21:15
Kétmillió forintos közüzemi tartozás miatt lakoltattak ki egy tizenegy tagú családot Kőbányán, a Kápolna utcában. A rendőrök és tűzoltók mellett sok tucat otthonvédő aktivista volt a helyszínen kedd reggel óta. A környéket lezárta a rendőrség, ketten rosszul lettek: egy családtag és egy fotóriporter. Az egyik aktivista azt mondta, össze fognak csapni a rendőrökkel. Erre végül nem került sor: délután negyed öt után a rendőrök akcióba léptek, mindenkit kihoztak, nyolc embert állítottak elő.

16.20-kor kaptuk a hírt, hogy a rendőrök megkezdték a kilakoltatást. Előtte Tatár József, a családok védelmére, és a kilakoltatások megakadályozására létrejött Otthonvédelmi Tanács vezetője elmondta, hogy az önkormányzattal folytatott tárgyalás kudarcba fulladt, és a rendőrök biztosan megpróbálják kilakoltatni a lakókat.

Kifütyülték a rendőröket

A több tucatnyi készenlétis közül sokan felmentek az emeletre, és benyomultak a lakásba, majd leszóltak a földszintre, hogy valaki hozzon hidegvágót. A lakásban tartózkodókat egyen hozzák le a kapualjba, igazoltatni. Egyikük, amikor elengedték, ezt kiabálta: "ba...a meg, hajléktalan lettem!"

Tudósítónk szerint délután 5-re a rendőrök már majdnem mindenkit lehoztak, és egy kivételével az összes embert el is engedték. Az illetőnek állítólag nincsenek papírjai.

A hatalom egy bolhaszarnyi csoport

Korábban először csak a lakóépületet zárták le, délután fél három után nem lehetett behajtani a Kőbányai út felől a Kápolna utcába. A ház előtti járdát is lezárták a rendőrök, csak azokat engedték át a lezárt részeken, akiknek lakcímkártyája bizonyította, hogy ott laknak. Az aktivisták a lakás erkélyéről hangosbeszélőn keresztül kommunikáltak a többi aktivistával és a rendőrökkel. Tatár József a lakásból azt közölte, hogy körülbelül 150 aktivista tartózkodik a környéken. Tudósítónk szerint ennél valamivel kevesebben vvoltak, 25 aktivista látszott a lakás erkélyén, és körülbelül 50-en nézték az eseményeket az utcán.

Hatalmas volt a készültség, hét kisbusznyi rendőr, készenléti rendőrök is felügyelték a történéseket.

„A családban három kiskorú gyermek él, akiket tegnap intézetbe akartak vinni a hatóságok, de ezt a szülők megakadályozták. Abban bíztak, hogy a jogszabályi lehetőségeknek megfelelően türelmi időt kapnak, de ez egyelőre nem történt meg” – mondta még az akció előtt Tatár József. A családot azért akarják kilakoltatni, mert az elmúlt öt évben kétmillió forint közüzemi tartozást halmoztak fel az önkormányzati lakásban.

Kora délután a kőbányai rendőrkapitány is a helyszínre érkezett, és a lakás tulajdonosának azt mondta, hogy ha vállalja, hogy két hónapon belül talál magának lakást és önszántából elköltözik, akkor az önkormányzat eláll a keddi kilakoltatástól. Egyelőre azonban nem függesztették fel az eljárást, a rendőrkapitány elhagyta a helyszínt, a szemtanúk szerint azt mondta, azért megy el, hogy a polgármesterrel megbeszélje a teendőket. Az egyeztetés végül kudarcba fulladt.

Korábban a Kőbányai Önkormányzat közleményt adott ki az ügyről (szerintük a tartozás 3 milliós). Azt írják, hogy 1995 óta hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy a családot a lakásban tarthassák, az adóságkezelésben is segítették őket. Az önkormányzat szerint a család ennek ellenére „minimális együttműködésre volt csak hajlandó, sokszor még arra sem”. 2011 júniusa óta jogerős bíróság ítélet van a kilakoltatásról, az önkormányzat szerint így méltánytalan azzal vádolni a őket, hogy nem adnak haladékot. A közleményteljes szövege itt olvasható, amelyben azt is írják, hogy „a jogerős ítélet végrehajtásától eltekinteni nem áll módunkban”.

Ketten rosszul lettek a helyszínen, Tatár szerint az egyikük az ügyről tudósító luxemburgi fotóriporter, másikuk a család hozzátartozója. Mentő érkezett hozzájuk.

Az ablakok alatt a tűzoltóság matracokat helyezett el, a helyzet nagyon feszült volt. Tatár József azt mondta, hogy a lakásban maradnak, és arra számított, hogy össze fognak csapni a rendőrökkel. Erre végül szerencsére nem került sor.

Az Otthonvédelmi Tanács egy olyan civil szövetség, amely saját meghatározása szerint „a lakosság drámai eladósodásának problémáira, a bankok gátlástalan üzletpolitikájának megfékezésére, a kilakoltatások, törvénytelen végrehajtások, megakadályozására” keres megoldásokat. Tatár József azt mondta, hogy ha felfüggesztik a kilakoltatást egy civil team minden szinten támogatni fogja a családot, hogy részletekben visszafizethesse tartozását. Segítenek nekik munkát keresni, piaci tanácsokkal és akár anyagi támogatással látják el őket.

A BRFK esti közlése szerint egy körzött bűnözőt is előállítottak a rendőrök a kilakoltatás helyszínéről. A BRFK X. kerületi rendőrkapitányságának munkatársai az intézkedés során nyolc embert állítottak elő, az egyik ellen bírósági elfogatóparancs volt érvényben rágalmazás miatt, egy másik ember pedig a rendőrök felszólítására nem tudta igazolni a személyazonosságát. További hat embert jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés elkövetése, illetve folytatása miatt állítottak elő - írta a BRFK.