Nevet kell változtatnia Bajnai pártjának

2013.06.14. 12:49 Módosítva: 2013.06.14. 16:40
Nemcsak a szövetség szót kell elhagynia, de az Együtt 2014 nevet sem használhatja Bajnai Gordon pártja a Fővárosi Törvényszék szerint. Bajnaiékat ugyanis ketten is megelőzték az Együtt 2014 névvel. A szervezet ezért a jövőben Együtt – a Korszakváltók Pártja néven fog futni. Reményeik szerint csak ideiglenesen, a jogi viták rendezése után ismét használhatják eredeti nevüket.

Péntek délelőtt még nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a bejegyzéssel és a névhasználattal kapcsolatos problémáknak az Együtt 2014-nél. A Magyar Nemzet ugyanis azt írta: a Fővárosi Törvényszék azért nem vette még nyilvántartásba a pártot, mert a „szövetség” névelemet csak egyesületek, illetve alapítványok szövetségére lehet használni, magánszemélyekére nem.

Az Együtt 2014-et viszont március 8-án harminc magánszemély alapította. Igaz, az alapítók három szervezethez tartoznak: a Haza és Haladás Egyesülethez, a Milla Egyesülethez és a Magyar Szolidarítás Mozgalomhoz. Ezek közül ma már a Magyar Szolidaritás Mozgalom is bejegyzett egyesületként működik, mondta az Indexnek Kónya Péter elnök.

Egy az Együtt 2014-hez közelálló forrásunk péntek délelőtt még azt mondta: a szövetség szó elhagyása nem okoz különösebb problémát. Ezt a kifejezést ezután legfeljebb csak a kommunikációban használják. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Párbeszéd Magyarországért-tal kötött együttműködésükről is úgy beszélnek a nyilvánosságban, hogy az az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség. Forrásunk „kapitális baromságnak″ nevezte, hogy a bejegyzés körüli hercehurcák miatt a jövőben párt helyett csak „platformnak″ nevezhetnék magukat.

A Fővárosi Törvényszék Indexnek küldött válasza szerint azonban nemcsak a szövetséggel, de az Együtt 2014 kifejezéssel is baj van. A törvényszék szerint ugyanis a párt választott neve sem megfelelő, mert az „Együtt 2014” elemet tartalmazó névvel korábban már több szervezet is nyújtott be kérelmet a bírósághoz.

A törvényszék közlése szerint ketten már megelőzték Bajnaiékat. A Fővárosi Törvényszéken 2012. október 31-én S. Andrea nyújtott be ilyen névvel nyilvántartásbavételi kérelmet, 2012. november 9-én pedig egy T. György nevű magánszemély. A bíróság közlése szerint a harmadik kérelem idén március 13-án érkezett Sz. Viktortól (azaz Szigetvári Viktortól, az Együtt 2014 alelnökétől).

A hvg.hu-nak Tordai Csaba, az Együtt 2014 jogi képviselője azt írta: tavaly novemberben Bajnai zászlóbontása után Együtt 2014 Párt néven tíz magánszemély pártot alapított. Ennek a szervezetnek a bejegyzése a mai napig nem történt meg, azonban a bíróság szerint „foglalják” az Együtt 2014 nevet.

A bejegyzés alatt álló párt elnöke Tiner György, egykori szocialista önkormányzati képviselő, alelnöke pedig Bódás Bianka az MSZDP szóvivője. Tordai szerint nem rosszindulat vezette őket. Akár arról is szó lehet, hogy egy kormánypárti meghackelés elől foglalták le a nyilvánosság előtt Bajnai Gordonhoz kötődő nevet.

Tordai írása szerint ez a helyzet azt eredményezi, hogy   - szándékuk szerint ideiglenesen, a helyzet jogi rendeződéséig -  Együtt – a Korszakváltók Pártja lesz a nevük. Tordai arról nem írt, mi a helyzet a másik, S. Andrea által benyújtott kérelemmel. Információink szerint a törvényszék ezt a kérelmet már korábban jogerősen elutasította.

Úgy tudjuk, az Együtt 2014 a bejegyzési kérelem benyújtásakor figyelembe vette azt is, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség önálló jogalanyként jogszerűen működik. Mivel a Fidesz MPSZ 2003-as megalakítása óta nem változott a jogszabályi környezet, úgy vélték, ők is használhatják a szövetség kifejezést nevükben.