no

Hazatértek a Szíriában elrabolt magyarok

2013.06.14. 19:56

Hazaérkezett Magyarországra a Szíriában 14 hónappal ezelőtt elrabolt két magyar pénteken, nem sokkal 19 óra után - jelentette be Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese a Liszt Ferenc-repülőtéren és hozzátette két nappal ezelőtt tárgyalásos megoldással került hozzájuk a két férfi, akit Törökországon keresztül hoztak Magyarországra.

A rendőr dandártábornok úgy fogalmazott: az, hogy a két elrabolt férfi Magyarországon van, üzenet, hogy "mindenkiért elmegyünk, és mindenkit megpróbálunk hazahozni, akkor is, hogy ha ez két hónapig tart és akkor is, ha 14 hónapig".

Szerdán számoltunk be arról, hogy kiszabadította a TEK a 14 hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat. A TEK szóvivője az Index.hu kérdésére akkor azt mondta, hogy a túszok ugyan már a TEK védelme alatt állnak, de még nem biztonságos helyen, éppen ezért nem tudnak bővebb felvilágosítást adni. Minden bizonnyal akkor még Szíriában voltak.

A két magyar állampolgárságú férfit Szíria északkeleti részéről hurcolták el ismeretlen fegyveresek 14 hónappal ezelőtt. A két magyar Deir al-Zúrban dolgozott, egyikük informatikusként, másikuk mérnökként. Innen rabolták el őket ismeretlen fegyveresek 2012. április 27-én, egy szombatra virradó éjszaka. Cégük telephelyén történt a rablótámadás, a fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak.

A magyar hatóságok az elmúlt évben csak arról számoltak be, hogy a Külügy, a damaszkuszi nagykövetség és a TEK szorosan együttműködve dolgozik az ügy megoldásán. Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. A TEK pedig némi diplomáciai huzavona után kommandósokat küldött a helyszínre. A szerdai kiszabadítás után végül ma megérkezett a két férfi a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre.