Morális okokból utasították el a filozófus pályázatát

2013.06.17. 14:33

Közzétette pályázata elutasításának indoklását Demeter Tamás filozófus, akinek a botrányosan pontozott MTA Bolyai-ösztöndíj pályázata pénteken bejárta az internetet. Demeter minden szakmai szempontra maximális pontszámot kapott, de az összbenyomást – az értékelés indoklása szerint Demeter személyét – morális okokból nulla pontra értékelte a bíráló.

"A benyújtott pályázat minden szempontból kiváló, a többi pályázatnál néhány esetben azért nem tudtam maximális pontszámot adni, mert nem közelítette meg Demeter Tamás pályázatát" – írja a filozófus anonim bírálója az indoklásban, és azt ígéri, az ösztöndíjak kiosztásáról szóló ülésen szóban indokolja majd, miért nem adott mégsem egyetlen pontot sem az összbenyomásra.

Szóbeli indoklás az ülésen nem hangzott el, a bíráló később írásban közölte: " A beadott anyag a legjobbak között lenne. Az ösztöndíj odaítélését azonban – morális okokból – nem támogatom" – olvasható a Demter Facebook-oldalán közzétett indoklásban.

A "morális indok" a cink.hu korábbi tippjét látszik alátámasztani, amely szerint az ügy hátterében az áll, hogy a filozófus állítólag 2009-ben antiszemita megjegyzést tett az MTA Filozófiai Intézetének igazgatóhelyettesére, Gábor Györgyre egy karácsonyi bulin. A lap szerint Demeter a jiddis eredetű mispóhe ( pereputty) szót használta: azt mondta Gábornak, hogy "a te mispóhéd szokott hazudni".

Demeter röviden így kommentálta az Indexnek a történteket. "Mondja meg az, aki leírta, hogy mit jelent a morális ok, és hogy mi a jelentősége a pályázat szempontjából." A filozófus szerint az ügy háttere sokkal összetettebb, mint hogy egy sima beszólásnak ilyen következményei legyenek.

Pálinkás József, az MTA elnöke a sajtóból értesült a Demeter ügyéről. Az Index kérdésére Pálinkás elmondta, miután megismerte a pályázat bírálatának indoklását, felkérte a Bolyai-ösztöndíj kuratóriumának elnökét, hogy kezdeményezze a bírálóknál a pontozás szöveges indoklásának részletes kifejtését.