Pintér elfogadta a kényszervallató rendőrökről szóló jelentést

2013.06.17. 17:34

A belügyminiszter – áttanulmányozás és személyes beszámoltatást követően – elfogadta az Országos Rendőr-főkapitányság tényfeltáró bizottságának jelentését az Izsáki Rendőrőrs épületében 2013. április 8-án Bara József halálával végződő rendőri intézkedés vizsgálatáról.

Pintér Sándor felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy a jelentést teljes terjedelmében juttassa el az ügyben nyomozást folytató ügyészi szervhez. A tényfeltáró bizottság jelentését a Belügyminisztérium az ügyészségi nyomozás befejezéséig nem hozza nyilvánosságra.

A tárca hangsúlyozza: a jelentés elkülönül a büntetőeljárás szabályai szerint folyamatban lévő nyomozástól, kizárólag a rendőri és parancsnoki tevékenység rendőrszakmai vizsgálatára terjedt ki. A belügyminiszter a jelentéssel megegyezően további személyi változásokat az üggyel kapcsolatban nem tart indokoltnak.

Pintér Sándor meggyőződése, hogy Magyarország rendőrsége a történtek ellenére jogállami keretek között működik.

Fűrészt lopott, agyonverték

A Bács-Kiskun megyei Orgoványon április 8-án 17.30 órakor szolgálatukat teljesítő rendőrök intézkedést kezdeményeztek egy 47 éves férfival szemben motorosfűrész-lopás gyanúja miatt. Az izsáki rendőrőrsről 20.40-kor tettek jelentést arról, hogy az intézkedés alá vont ember elhunyt.

Az áldozat egy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező, román állampolgárságú, 47 éves izsáki lakos volt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi „halálát a terjedelmes zsírszövet roncsolódás következtében kialakult zsírembólia, és az emiatt beállt fulladás okozta". A szakértői vélemény szerint a román állampolgárságú férfi „testét ért erőbehatások miatt életveszélyes, súlyos sérüléseket szenvedett."

A két rendőr megbízását azonnali hatállyal felfüggesztették, valamint indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. B. Róbertet és B. Csongort előbb harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték, majd ezt május elején 90 nappal meghosszabbították.

Papp Károly vezérőrnagy áprilisban bizottságot hozott létre a fogvatartott halálával végződő rendőri intézkedés kivizsgálására. A bizottság április 15. és április 25. között feltárta a körülményeket, és az 57 oldalas, 50 mellékletet tartalmazó értékelő jelentését határidőben átadta az országos rendőrfőkapitánynak.

Ezt a jelentést fogadta most el Pintér Sándor belügyminiszter, azonban annak tartalmáról a nyomozás lezárásáig valószínűleg nem lehet majd többet megtudni.