Vámosszabadi tiltakozik a menekülttábor ellen

2013.06.17. 19:41

„Sajnálatos módon Önkormányzatunk Képviselő-testülete is a sajtóból értesült a határon nyíló menekülttáborról. Az Önkormányzat minden, rendelkezésére álló eszközzel azon lesz, hogy ezt a döntést a Bevándorlási Hivatal visszavonja, hiszen ez nemcsak a Vámosszabadi lakosságot érinti, hanem a többi környező települést, többek között Győrt is” – írta Kukorelli Norbert, a község független alpolgármestere a település honlapján közzétett üzenetében.

Az alpolgármester beszámolója szerint az önkormányzat kedden nyilvános rendkívüli testületi ülést tart, ahova egy rendészeti szakembert is meghívnak, hogy tájékozódhassanak a tervezett létesítmény hatásairól.

Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója a Győr megyei közgyűlés pénteki ülésén jelentette be, hogy a vámosszabadi határátkelőnél található volt katonai szállás nyílt befogadóállomás lesz július 1-jétől. A szállás befogadókapacitása 216 fő.

A kisalfold.hu beszámolója szerint az igazgató elmondta: a schengeni csatlakozás óta soha annyi menekült nem jött Magyarországra, mint ez elmúlt fél évben. A Győr melletti községhez közel nyílt befogadóállomás lesz, vagyis olyanokat szállásolnak el ott, akik „nem jelentenek kockázati tényezőt”.

Egy vámosszabadi olvasónktól származó információ alapján a helyi lakosok is szervezkednek: eddig 900 aláírást gyűjtöttek össze a menekülttábor ellen (a községnek körülbelül 1600 lakosa van), valamint várhatóan „indulatos és felháborodott tömeg” formájában jelennek majd meg a keddi közgyűlés időpontjában a faluháza előtt. Az „életminőségüket és a nyugalmukat” féltő lakók szombatra bejelentett tüntetést szerveztek.

Korábban a Jobbik megyei frakciója is tiltakozott a döntés ellen.