4 trafik lesz 50 méteren belül

2013.06.18. 16:48

Nem egyenletesen oszlanak majd el a júliustól nyíló trafikok. Egyes helyeken akár minden sarkon is lehet majd találni egy nemzeti dohányboltot, a külsőbb területeken élő dohányosoknak azonban előre kell gondolkodniuk és időben kell beszerezni a cigit.

Budapesten a Bartók Béla út 8. és a Móricz Zsigmond körtér 2. közötti 1 kilométeres szakaszon például a trafiktérképünk szerint hat dohánybolt is nyílik majd. Ezen belül a Bertalan Lajos utca és a Bartók Béla út kereszteződésénél 50 méteren belül négy is lesz. Várhatóan a kerületben máshol élő dohányosok sem kerülnek teljesen reménytelen helyzetbe, mert Újbudán összesen 73 trafikkoncessziót osztottak ki, de ezek pontos területi eloszlása még nem ismert.


Nemzeti dohányboltok nagyobb térképen

Térképünk szerint a XIII. kerületben is elég jó lesz az ellátás, ott is szinte minden második sarkon lehet majd találni egy trafikot. Érthető okokból a Nagykörúton is sok lesz, főleg a József körút és a Ferenc körút környékén.


Nemzeti dohányboltok nagyobb térképen

Korábban a Pécsi Stop írt arról, hogy a városban sajátosan egy bolyban tömörülnek majd a boltok. Öt árusítóhelyet a Rákóczi út belvárosi szakaszán egy kilométeren belül nyitnak meg. Júliustól a baranyai megyeszékhelyen összesen 79 trafik nyílik, több is a dohányzásról szóló törvény kidolgozásában közreműködő Continental dohányipari csoporthoz köthető.

A trafikok területi elosztását nem szabályozza jogszabály. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. több erre vonatkozó kérdést is kapott, de a honlapjukon olvasható tájékoztató szerint sem a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény, sem pedig a pályázati kiírás nem tartalmaz rendelkezést körzetekre, illetve a megnyíló dohányboltok településen belüli elhelyezkedésére. A boltokat tehát az adott település vagy kerület közigazgatási határán belül bárhol meg lehet nyitni.

A jégkrémárusítás mellett ez egy újabb logikátlanság a törvényben. A trafikkoncessziók kiosztásának koncepciója ugyanis az volt, hogy korlátozzák a dohánytermékek elérhetőségét. A kormányzat ma is leggyakrabban azzal érvel, hogy a korábbi 40 ezer elárusítóhely helyett a jövőben csak 5-6 ezer helyen lehet majd cigit venni.

Bár a koncessziók kiosztásánál meghatározhatták volna az egyenletes területi elosztást (hasonlóan például Ausztriához vagy a magyarországi patikákhoz), ilyennel itt nem éltek. A törvény a kocsmákkal ellentétben azt sem szabályozza, hogy trafikot nem lehet iskola közelében nyitni. Területi korlátozás hiányában a dohányosok így egyes helyeken igazán elkényeztetve érezhetik magukat, az egymás mellett ülő trafikosok pedig azon dühönghetnek, hogy a gerillaakcióval 10 százalékosra emelt árrés ellenére nem hozza majd a bolt az elvárt profitot.