Kirúgással fenyegeti a MÁV a szoknyás kalauzokat

2013.06.18. 11:15

Elbocsáthatja a MÁV-Start azokat a kalauzokat, akik az elviselhetetlen forróságban szoknyában mentek dolgozni a Keleti Pályaudvarra. A kalauzok azért jelentek meg női ruhában, mert a rövidnadrág viselését tiltja a vasút öltözködési szabályzata, a szoknya azonban engedélyezett. A tiltakozóakciót, melyben három kalauz vett részt, a VDSZSZ szervezte.

Szoknyás jegyvizsgáló pasik a Keletiben

Ungvári Csaba vezérigazgató a Mozdonyról blog értesülése szerint azért bocsátaná el a kalauzokat, mert azok nemcsak megsértették az öltözködési szabályokat és az Etikai Kódexet, de akciójukkal „a vasút hírnevét is csorbították”.

Az akcióval a kalauzok svéd példát követtek, ahol szintén szoknyát húzva tiltakoztak az öltözködési szabályok ellen a férfi dolgozók. A svéd kalauzokat azonban nem érte semmilyen baj: a vasúttársaság szóvivője csak annyit nyilatkozott, bár szeretnék hogy a vonatok személyzete illendőn öltözzön, ha megtiltanák hogy a férfiak eredetileg nők számára tervezett ruhát viseljenek, az diszkrimináció volna. A svéd vasút szóvivője egyúttal azt is jelezte, elképzelhető, hogy a vállalat a jövőben változtat az előírt egyenruhán.

UPDATE: Megkerestük a MÁV-Start Zrt.-t is azzal kapcsolatban, hogy valóban kirúgnák-e a szoknyás akcióban részt vevő kalauzokat, illetve, hogy van-e arra esély, hogy a jegykezelők még az idei szezonban rövidnadrágra válthassanak. A társaság válaszában leszögezte, hogy a fenti videóval kapcsolatban még vizsgálódnak, és a vizsgálat eredményének megfelelően járnak el. Ugyanakkor válaszukból az a felismerés olvasható ki, hogy a szoknya megfelel az előírásoknak, ezért ebbe nem fognak tudni belekötni:

A vasúttársasághoz az elmúlt években a munkavállalóktól nem érkezett kérés, amely  az egyenruha viseletének megváltoztatására vagy módosítására irányult volna. A munkáltató nyitott a munkavállalók olyan  javaslataira, amely az egyenruha viselés ésszerű megváltoztatására vonatkozik, és az igazodik a vállalat arculatához, megfelel a hatályos munkavédelmi szabályoknak, illetve összhangban áll az utazóközönség elvárásaival.

Hangsúlyozzuk, hogy a jegyvizsgáló munkakörben foglalkoztatott munkatársak közfeladatot ellátó munkavállalók, ruházatuknak illeszkednie kell az általuk képviselt közfeladat szerepköréhez, a női egyenruha ennek megfelel, mely a szoknyaviselésre is kiterjed.