Megmenekült a gemenci vadak nagy része

2013.06.19. 19:11

A szervezett árvízi védekezésnek köszönhetően a Gemenci-erdő állatállományának jelentős része megmenekült a vadmentő dombokon és a szárazon maradt területeken - tájékoztatta szerdán közleményben a területet kezelő Gemenc Zrt. stratégiai igazgatója az MTI-t. A siker annak is köszönhető, hogy a védekezés előkészítését már több héttel az áradás előtt megkezdte az Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét művelő erdészeti társaság - közölte Baricz Árpád.

A kommüniké szerint a társaság szakemberei a 15 ezer hektárnyi ártéri területen takarmánnyal töltötték fel a vadmentő dombokat, hogy a védett helyeken elegendő táplálék biztosítsa az őzek és vaddisznók túlélését.

Mindennek nyomán a vadállománynak azon jelentős része, ami kijutott a száraz területekre, illetve a vadmentő dombokra, átvészelte az árvizet. Ugyanakkor minden áradás okoz veszteségeket, amelyet emberi beavatkozással csak csökkenteni lehet, megakadályozni azonban nem.

A lassú apadással a vadállomány is egyre inkább visszatér korábbi élőhelyére, a Gemenc Zrt. munkatársai pedig megkezdhetik a károk felmérését és a helyreállítást. Ez várhatóan hónapokat vesz majd igénybe.