Ombudsman: Szabálytalanul működik a KLIK

2013.06.19. 17:02

Szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) nélkül dolgozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), ezért Szabó Máté ombudsman a 2700 állami intézmény fenntartását végző szervezet működésének garanciáit tartalmazó alapdokumentum kiadását kéri az emberi erőforrások miniszterétől.

Az ombudsman szerint visszásságot okoz a KLIK törvényes működését biztosító normák hiánya.

Szabó Máté kitért arra, hogy miközben a törvény szerint a Klik elnöke jogosult az állami iskolák intézkedéseivel szemben benyújtott szülői, tanulói kérelmek és fellebbezések elbírálására, a jelenlegi szabályozásban nincsenek meg a jogorvoslathoz való jog érvényesítésének eljárási garanciái.

Az ombudsmannak a minisztérium azt mondta, hogy azéert késik az SZMSZ, mert ők sem kaptzak meg ehhez minden adatot. Ennek a többi között az az oka, hogy "a tankerületek infrastrukturális ellátottsága hiányos, nincs számítógép és megfelelő internetes elérhetőség, telefon stb".

Szabó Máté javasolta a szülők és a tanulók jogorvoslati jogának rögzítését, és felkérte az emberi erőforrások miniszterét, a kellő törvények megalkotására.