Beszállna a patikákba az állam

2013.06.20. 20:10

Az állam venné meg azoknak a patikáknak az 50 százalékos tulajdonrészét, amelyet az ott dolgozó gyógyszerészek nem tudnak vagy nem akarnak megvásárolni, írja a hvg.hu az egészségügyi salátatörvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány alapján. A törvényről pénteken tartják a zárószavazást.

A kormány által csütörtökön benyújtott módosító szerint ha a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész nem nyilatkozik arról, hogy meg akarja venni az üzletet, abban az esetben elővásárlási jogot kap az állam. A javaslat szerint az állam három év múlva pályáztatás útján újra megpróbálkozik az eladással.

A rövid indoklás szerint a módosítás célja "a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdon növelésének elősegítése, ezáltal a gyógyszertárak működésében a szakmai szempontok érvényesülésének és a magas színvonalú gyógyszerellátás további előmozdítása".

A kormány június 12-én döntött arról, hogy júliustól megnyílik a lehetőség a gyógyszerészek tulajdonszerzése előtt. Egy 2011-ben elfogadott törvény szerint ugyanis 2014. január 1-től a gyógyszerészi tulajdonhányadnak el kell érnie a patikákban a 25 százalékot, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig az 51 százalékot. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, hogy a patikákban megmaradjon a szakmai kontroll.

A magánszemélyként pályázó gyógyszerészek 6,7 százalékos kamatra kapnak hitelt ehhez, amelyből 3,7 százalék az állami kamattámogatás mértéke. Aki vállalkozóként akar tulajdont szerezni, annak a tulajdonrészt 5 évre megelőlegezi az állam.

A mostani módosítás arra az esetre vonatkozik, ha a gyógyszerész egyik lehetőséggel sem él. A HVG szerint a módosítóban megfogalmazott módszer sokban hasonlít a régóta vitatott, de pénteken szintén zárószavazásra kerülő földtörvényre. Az államnak a föld esetében első helyen van elővásárlási joga. A cél az, hogy fokozatosan, de a kormány által kívánt csoport kezébe kerüljön a tulajdonjog, és ennek a célnak az elérése érdekében az állam közvetlen eszközökkel is beavatkozik.