Egy ember, aki tudja, hogyan kell nyerni

2013.06.20. 11:01
2010 óta halmozza az állami és önkormányzati pályázatokon elért sikereket egy gyulai férfi. A nehezen áttekinthető érdekeltségi hálóval rendelkező Csizmadia Imre egyik cége az utóbbi hetekben megnyert egy 400 milliós uniós tendert, de ezzel egy időben Gyula és Sarkad dohányárusítási koncesszióinak nagy részét is megszerezte. A nyerőembertől próbáltuk megtudni, hogy mi a siker titka.

Sok cég, szerteágazó tevékenység, sok kapcsolat, és jön a megrendelés – összefoglalva ezt a receptet tudta megvalósítani egy gyulai vállalkozó, aki számos, egymástól viszonylag távol eső területen nyerte sorban a pályázatokat. Csizmadia Imre a referenciái szerint közbeszerzési és a pályázatírás specialistája, bár az elmúlt időszakban más üzleti ágakban is szép sikereket ért el.

Zárt körű dohányzó

Legutóbb azért irányult Csizmadiára a figyelem, mert kiderült, hogy egy rokonaiból-ismerőseiből álló érdekcsoport nyithatja meg a Békés megyei Gyula és Sarkad trafikjainak nagyjából felét. Júliustól Gyulán 16, az attól mintegy húsz kilométerre lévő Sarkadon pedig 6 trafikot lehet majd üzemeltetni.

A 22 dohányboltból a cégnyilvántartás és egyéb adatbázisok adatai szerint hét került a gyulai lakcímű, de sarkadi származású Csizmadia érdekeltségébe (a két település egymástól mintegy húsz kilométerre van). Három gyulait saját nevén nyert el, két sarkadi trafik az anyósáé, egy az édesanyjáé, egy a sógoráé lesz, míg Gyulán négy annak Piskolty Tibornak, aki áttételesen több üzletben is kapcsolatban állt Csizmadiával.

Kisvárosi nagyember

Piskolty és Csizmadia azonban nemcsak egymással vannak jó kapcsolatban, hanem Gyula 2010 óta nagy többségben fideszes önkormányzatával is (a polgármester és minden egyéni képviselő fideszes, csak néhány listás ellenzéki politikus van a testületben). Csizmadia már 2010 októberében, vagyis közvetlenül az önkormányzati választások után bekerült külsős tagként az akkor alakuló önkormányzat közbeszerzési bizottságába. (A város honlapján nem találtunk arra utaló jelet, hogy megbízatása azóta megszűnt volna). Amellett pedig, hogy a bizottság tagja lett, üzleti érdekeltségein keresztül is kapcsolatba került az önkormányzattal.

Így például a 2011 márciusában bejegyezett Discessio Kft. nevű cége – amelyben tavaly májusig tulajdonos volt Piskolty felesége – az alapítás után fél évvel beszállt a város tulajdonában lévő Gyulai Várfürdő fejlesztési programjának átdolgozásába. Következő lépésként, egy 2012. októberi hír szerint a kiíró által eredetileg becsültnél 150 ezer forinttal kedvezőbb, nettó 24,65 millió forintos ajánlattal Csizmadia cége meg is nyerte a fürdőfejlesztés pr-tevékenységére kiírt közbeszerzést. 2012-ben a szintén fideszes vezetésű szomszédváros, Békéscsaba egy meghívásos tenderén is nyertek 10 milliót, egyedüli ajánlattévőként. Egy másik várfürdős közbeszerzésen négymilliót nyert az az All-Investor nevű cég, amely székhelye megegyezik a Discessióéval, és amely képviselőjeként 2011-ben Csizmadia tartott előadást a gyulai önkormányzat által rendezett vállalkozói fórumon.

Csizmadiának a Céginfó.hu adataiból kimutatható módon további négy vállalkozásban van vagy volt közvetlen érintettsége, és emellett több vezetői állást is betölt. Ezek közül az egri székhelyű Flex-Bentonit Kft., amely révén a közvetlen üzleti kapcsolat is kimutatható Csizmadia és Piskolty között. Csizmadia 2010 májusától 2012 januárjáig volt cégjegyzésre jogosult cégvezető a Flex-Bentonitban. A cégnek az egyik tulajdonosa 2010 decemberétől 2011 augusztusáig a Piskolty Tibor és testvére, Piskolty Mária érdekeltségébe tartozó Futizo Kft. volt.

Ez a társaság, amely a referenciáit elsősorban közberuházásokból tudja felmutatni, szintén jól járt a 2010-es politikai változásokkal. Legalábbis erre utal, hogy az abban az évben még csak 173 milliós árbevétele 2011-re 886 millióra ugrott, és idén csak az első negyedévben nettó 230 milliós megbízást kapott a gyulai önkormányzattól. (Piskolty Mária egyébként egy békési önkormányzatok által alkotott kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője.)

Gyulától Bajáig

Csizmadia nemcsak a békési térségben erős, és nemcsak helyi szinten bír jó kapcsolatokkal. 2012 júliusa óta vezérigazgató a Fidesz-szóvivő Zsigó Róbert vezette bajai önkormányzat többségi tulajdonában lévő Európai Képzés Intézményfenntartó Zrt.-ben, amely amellett, hogy uniós pénzből szervez nyelvoktatási kurzusokat, rengeteg más önkormányzat megrendelésére tanácsadást is végez. A gyulai férfi alapító tulajdonosa a 2010-ben bejegyzett Optimum Formula Kft.-nek is, amelyben társtulajdonos a férjezett nevén Palásti Imrénének hívott leánytestvére (egy sarkadi trafikot Palásti Imre nyithat).

Csizmadia végül tulajdonosa és vezetője a Peregrum-Hungary Kelet-Magyarország Szolgáltató és Tanácsadó Zrt.-nek is. Ennek a vállalkozásának további hét társaságban van, vagy volt tulajdonrésze. A jelenleg is meglévő három cég, az e-skola Rendszerház Kft., Consilium Tender Kft., Lybrum Kft. ugyanabba a gyulai belvárosi lakásba van bejelentve, mint a Peregrum.

Történetükben pedig az a közös, hogy mindegyik a fideszes körökben jólcsengő Commitment Zrt. érdekeltségi köréből került a Peregrumhoz. Az oktatási területen mozó Commitmentet akkoriban az a Guller Zoltán vezette, aki időközben levezényelte az Erzsébet-utalvány létrehozását, ez év elejéig az azt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. vezetője volt, majd nemrég miniszteri biztosi kinevezést is kapott.

Digitális fejlesztés, telefon nélkül

A három megörökölt cég egyikét, a Consilium-Tender Kft.-t az elmúlt hetekben hirdették ki az Új tartalomfejlesztések a közoktatásban címet viselő uniós pályázat egyik győzteseként. A Digitális Öveges programhoz benyújtott pályázatra 400 millió forintot ítéletek meg a Támop-tenderen. A cégnek a nagyösszegű támogatás elnyerése alapján az elmúlt három évben sem mehetett rosszul, hiszen kiírás szerint a tenderen való részvétel előfeltétele volt, hogy a cég fel tudjon mutatni a megpályázott összeg 30 százalékát kitevő, 2010-nél nem régebbi hasonló tárgyú pályázati támogatást.

Csizmadia Imrét telefonon próbáltuk elérni, de kiderült, hiába van számos, jól menő vállalkozása, a cégek nagy része nem rendelkezik telefonos elérhetőséggel, ahol van, ott pedig nem vették fel. A vállalkozó számát végül egy olyan gyulai pályázatíró cégnél sikerült megszerezni, ahol nem ő a tulajonos. Csizmadia Imrét végül sikerült megkérdeznünk arról, hogy hogyan lehet működtetni egy ilyen szereteágazó érdekeltségi hálózatot, és hogy mi a titka az állami pályázatokon elért sikersorozatának, ő azonban azt mondta, erről nem kíván nyilatkozni az Indexnek.