Orbán is védelmébe vette a török rezsimet

2013.06.21. 16:19

A magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa a megindított munkát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre: egyetért-e Németh Zsolt külügyi államtitkárral abban, hogy a török demokrácia jól működik.

Törökországban szabad választásokon alapuló, demokratikus politika működik, annak minden előnyével és minden problémájával egyetemben - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Magyarország szövetségesének tekinti Törökországot politikai és katonapolitikai értelemben egyaránt, hiszen mindkét állam NATO-tag.

A miniszterelnök közölte: a magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa azt a munkát, amelyet megindított, és amellyel Törökország Európa egyik legsikeresebb országává válhat.

Hat halottja, több ezer sérültje – köztük egy repesz miatt fél szemét elvesztő tüntetője – van a harmadik hete zajló törökországi kormányellenes tüntetéseknek, amelyek az isztambuli Gezi Park védelmére kivonuló civilek megmozdulásából terjedt szét az egész országban.

Németh Zsolt külügyi parlamenti államtitkár szerdán vette védelmébe a török rezsimet a békés tüntetőkkel szemben. "Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia" - mondta Németh, miközben a Fidesz a 2006-os magyarországi zavargások elleni rendőri fellépést élesen elítélte.

Mindeközben a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is azt tanácsolja a török kormánypártnak, hogy tegye magáévá azt a hozzáállást, amelyet az európai kormányok tanúsítanak tüntetések esetén, vagyis lehetőleg ne lőjenek agyon senkit a hatóságok csak azért, mert eltér a véleménye a kormányétól.

Közben a török–német-viszony kiéleződött: berendelték a berlini külügyminisztériumba Törökország nagykövetét, tiltakozásul egy török miniszter megjegyzése miatt, amely szerint a német kormány belpolitikai taktikai okokból hátráltatja a török uniós csatlakozási folyamatot. Válaszul az ankarai külügyminisztérium is berendelte pénteken a német nagykövetet, akit helyettese képviselt, mert nem tartózkodik Németországban.