Öklömnyi jég hullott az országban

2013.06.23. 17:57

Dió és tyúktojás méretű jég és szélvihar pusztítottat a zivatarok szombaton országszerte. Az Időkép.hu gyűjtése szerint nem is volt olyan zivatarcella, amiből legalább egy kis jég ne hullott volna. Eleinte a Tiszántúlon, az Északi-középhegységben, este pedig egy Ausztria felől közelítő szupercellából Vas megyében hullott nagyobb méretű és mennyiségű jég. Az éjjel folyamán Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is voltak nagy anyagi károkat okozó jégverések.

A független meteorológiai portál olvasóinak beszámolói alapján főleg Dédestapolcsány, Maklár, Mezőkövesd, Tiszavasvári, Nagykálló, Sarkad, Gyomaendrőd, Komádi, Szombathely, Sárvár, Sitke, Nárai, Ikervár, Cegléd, Abony és Szolnok környékén volt gond ajéggel. A jelentések szerint akár dió nagyságú jégdarabok is hullottak, sőt a Vas megyei Ikervárról és Cegléd térségéből 5-7 centiméter átmérőjű, azaz tyúktojásnyi jégről is érkeztek fényképek.

A vihar sújtotta településeken tetőket, gyümölcsösöket, autókat és kerti bútorokat tett tönkre a jég. Cegléden például több száz autóm hagyott nyomot a vihar, de több helyen látni betört ablakokat és bezúzott redőnyöket is.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfő estig főként még a Dunától keletre kísérheti nagyobb méretű jég és szélvihar a kialakuló zivatarokat, keddtől azonban megszűnnek a heves események, ekkor inkább már csak északkeleten lehet zivatar.