Kirúgják a hálapénzért fenyegetőző orvost

2013.06.24. 18:09

Kirúgták a Facebookon lebukó hálapénzes orvost – értesült a Népszabadság. A Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozó traumatológus egy Facebookon terjedő levél szerint azt mondta betegének, aki csak 10 ezer forintot akart neki adni, hogy a varratszedésen „majd meglátja, hogy is van ez”. A mai belső kivizsgálás ugyan nem állapította meg minden kétséget kizáróan az orvos vétkességét, munkaviszonyát június 30-i hatállyal mégis megszüntették.

Az esetről beszámoló és nagy felháborodást kiváltó levél szerint egy Egyiptomban szilánkos bokatörést szenvedett férfi Budapestre hazatérve egyenesen a Péterfy balesetijére ment. Amikor a műtétje után megkapta zárójelentését, a beteg az orvosnak 10 ezer forint hálapénzt akart adni. Állítólag ekkor hívta ki a doktor a kórteremből, és azt mondta neki: „Akinek van pénze vitorlázgatni, annak legyen pénze műtétre is. Ezt a pénzt nem gondolhatja komolyan, hát a két haverommal pont öt perc alatt isszuk el”.

A beteg szabadkozott, hogy nincs nála több pénz és kikérte magának ezt a hangot. Az orvos erre állítólag azt mondta: „Igen? Na jó, jön még ide 10 nap múlva, varratszedésre, csavarkiszedésre. Majd találkozunk akkor, aztán meglátjuk, hogy is van ez.”

Miután az orvos nevét is közzétették, a sebészről mások is megírták tapasztalataikat. Ugyanez az az orvos egy nőnek még 2012-ben végzett szalagplasztikát a bokáján. Az orvos a műtét után odament a beteghez, és azt kérdezte, mikor tudják rendezni az anyagiakat. A beteg a varratszedéskor szerette volna odaadni a pénzt, mire az volt a válasz, hogy jó, de akkor egy húszassal több lesz a gipszelő miatt.

Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója a Facebookos levél nyilvánosságra kerülését követően azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az ügy vizsgálatával megbízott kórházi bizottság csütörtökön meghallgatta a panaszost és az érintett orvost is. Az intézmény főigazgatója a meghallgatások eredményéről a Népszabadságnak azt mondta, „az intézmény menedzsmentje úgy döntött: a hónap végével megszüntetik az orvos munkaviszonyát”. Annak ellenére hozták meg ezt a döntést, hogy „ez alkalommal sem lehetett megnyugtatóan tisztázni: az orvos követett-e el valamit, de azt sem, hogy kétség sem fér ártatlanságához.”

Mint a Népszabadság írja, a kórház később közleményt adott ki az ügyben. Ebben az elsőre meglehetősen ellentmondásosnak tetsző szövegben azt írják, hogy „az orvos panasszal érintett magatartása kétséget kizáróan nem bizonyítható, azonban az etikai vétség gyanúja sem zárható ki. Fentiekre tekintettel az érintett orvos munkaviszonyát az Intézmény június 30-ai hatállyal megszüntette, addig is a munkavégzés alól felmentette.”