Miniszteri biztos vizsgálja az olajügyeket

2013.06.25. 21:26

BM: miniszteri biztos koordinálja az "olajos" ügyekkel kapcsolatos nyomozásokat

Az úgynevezett olajos ügyekkel kapcsolatos nyomozások koordinálására miniszteri biztossá nevezte ki Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot Pintér Sándor belügyminiszter - olvasható a Hivatalos Értesítő legfrissebb számában.

Horváth Pintér előző belügyminisztersége idején a tanácsadója volt, azt megelőzően pedig Pintér Sándor cégének igazgatósági tagja. A kilencvenes években a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetőjeként, egyebek mellett, a Clodo-féle pénzhamisítási eljárást irányította.

"A miniszteri biztos feladata az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozó szervezeti egységeinél a szervezett bűnözői körök által az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az úgynevezett olajos ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, vagyon elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása" - áll a kedden megjelent belügyminiszteri utasításban.

A miniszteri biztos a tevékenységét június 16-tól ez év december 15-ig látja el.

Az olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális üzletága volt, becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forinttal rövidült meg általa a költségvetés. A visszaélések elkövetésére a gépjárművekben használt gázolaj és a háztartási tüzelőolaj kettős ára adott lehetőséget. A két termék minőségileg azonos volt, de az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették.