Mikor lehet elvenni egy képviselő teljes fizetését?

2013.06.27. 07:51 Módosítva: 2013.06.27. 10:56

Az országgyűlési törvény szigorítását tavaly novemberben Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kezdeményezte, miután a jobbikos Gyöngyösi Márton egy felszólalásában a Magyarország számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású képviselők és kormánytagok listázát vetette fel.

Rogán javaslata arra irányult, hogy a házelnök utólag is szankcionálhassa az ilyen eseteket.

Az új országgyűlési törvény január elsejétől lépett életbe. A törvény az Országgyűlési Őrség létrehozása mellett erősebb fegyelmi jogkört adott a parlamenti ülés levezető elnökének. Az elnök azóta nemcsak figyelmeztetheti vagy megvonhatja a szót a sértő kifejezéseket használó képviselőktől, de ki is tilthatja őket az üléstermeből, és ki is vezettetheti őket az Országgyűlési Őrséggel, ha fizikai erőszakkal fenyegetnek.

Az új szabályok értelmében pénzbüntetést is kiszabhatnak azokra, akik az országgyűlés tekintélyét, egyes embereket vagy nemzeti, etnikai, faji, vallási közösségeket sértő kifejezéseket használnak, illetve ezek súlyos rendzavaráshoz vezetnek. A tiszteletdíj csökkentésének mértéke a verbális cselekmények esetében nem haladhatja meg a képviselő egyhavi tiszteletdíjának harmadát. Ha a képviselő fizikai erőszakot követ el, vagy arra szólít fel, akkor a házelnök javasolhatja a teljes havi tiszteletdíj megvonását is. A büntetés kiszabásáról a házelnöki javaslat alapján az országgyűlésnek kell döntenie.

Az év eleje óta a parlament nyolcszor szabott ki pénzbüntetést. Az úttörő szerepet a szocialista Szanyi Tibort játszotta, akit azért büntettek meg bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, mert az egyik interpellációja után beintett a rasszista megjegyzéseket tevő Jobbik-frakciónak.

szanyibemutat-c128-p640-12fps.gif

A Párbeszéd Magyarországért (PM) két képviselője, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter összesen 235 ezer forint bírságot kapott, amiért egy "Loptok, csaltok, hazudtok!" feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafiktörvény elfogadása és a közérdekű adatok kiadási rendjének megváltoztatása ellen.

Az ugyancsak a PM-hez tartozó Dorosz Dávidot és Szabó Rebekát 70-70 ezer forintra büntették, amikor a trafiktörvény módosításáról szóló döntés után egy "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vittek az ülésterem közepére.

Szanyi Tibor és a négy PM-es képviselő a véleménynyilvánítási szabadságukat korlátozó intézkedések és a hazai jogorvoslati lehetőségek hiánya miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Háromszor büntették meg a jobbikos Novák Elődöt. 70 ezer forintjába került az, hogy a Hit Gyülekezetét "cionista bizniszszektának" nevezte. 50 ezer forintot kapott azért, mert a Jobbiknak a képviselők kettős állampolgárságát firtató kérdőívére szerinte egyetlen "szocialista vagy szocionista" képviselőtől sem érkezett válasz. A szocionistázás annyira tetszett Nováknak, hogy ezt a kifejezést a kulturális bizottság június 10-i ülésén is előszeretettel emlegette. Ezért már egyhavi tiszteletdíja harmadát, 131 410 forint kell fizetnie.

Mobil wc-t telepít a Jobbik a Fehér Házhoz

A maximális pénzbüntetés kirovására azonban csak a héten került sor először, igaz most rögtön tömegesen, az egész Jobbik-frakció teljes fizetése ugrik júniusra, mert Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a parlament múlt pénteki ülésének levezető elnöke így döntött.

A negyven jobbikos képviselőt sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forintot tesz ki. A Jobbik múlt pénteken megzavarta a földtörvény zárószavazását, a képviselők felvonultak az elnöki pulpitusra, és Latorcai figyelmeztetése ellenére sem hagyták el azt. A szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók!”