Áder János aláírta a földtörvényt

2013.06.28. 14:50 Módosítva: 2013.06.28. 18:02
Áder János köztársasági elnök aláírta a múlt héten botrányos körülmények között elfogadott földtörvényt. A köztársasági elnök szerint a törvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Áder szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták meg pénteken az ülés levezetését.

Számítani lehetett rá, hogy Áder pénteken fog dönteni. Az államfő csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: meglehetősen szűk a törvények kihirdetésére vagy visszaküldésére adott öt napos határidő.

A Jobbik, az LMP és a PM múlt pénteken, a törvény megszavazása után arra kérte Ádert, hogy ne írja alá a jogszabályt. A két ellenzéki párt szerint a javaslatról szóló parlamenti szavazás érvénytelen volt, mert a Jobbik kérésének megfelelően nem tartottak név szerinti szavazást. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombaton nyílt levélben fordult  Áderhez. Ebben a törvény aláírására kérte az államfőt.

Áder a törvény aláírása után kiadott közleményében azt írta: fontosak számára a hozzá eljuttatott észrevételek, de végső álláspontját kizárólag az alkotmányosság kritériumai befolyásolják. A közlemény szerint Áder külön alapossággal vizsgálta a törvény parlamenti zárószavazásakor történt botrányos rendzavarás körülményeit. 

Múlt hét pénteken a Jobbik elfoglalta a házelnöki pulpitust és lehetetlenné tette, hogy Latorcai János a helyén vezesse az ülést. Az LMP aranytalicskával és hangosbeszélővel, a PM molinóval tiltakozott. A levezető elnök a vezérszónoki emelvényről vezette tovább az ülést. A földtörvényt a fideszes többség megszavazta, de a Jobbik kérése ellenére nem tartottak név szerinti szavazást. Orbán Viktor végül azért nem szavazott, mert hiába jelezte a levezető elnöknek, hogy nem működik a gépe, ezt Latorcai János a körülötte lévő hangoskodásban nem hallotta, és tovább engedte a szavazást. A földtörvényt végig élesen bírálta Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium volt államtitkára, aki előbb lemondott posztjáról, majd a zárószavazás után a Fideszből is kilépett.

Az államfő a parlamenti ülést rögzítő felvételek és parlamenti jegyzőkönyvek gondos áttanulmányozása után arra a megállapításra jutott, hogy a házszabályra való hivatkozással sem vonható kétségbe a törvény közjogi érvényessége.

"Meggyőződésem: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését. Nem hivatkozhatnak jogsértésre azok, akik a házszabályt semmibe véve saját maguk akadályozták meg azt, hogy az általuk kezdeményezett névszerinti szavazást a levezető elnök elrendelje. Nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, aki minden eszközzel – így szavazókártyája elvételével is – megpróbálták a levezető elnököt megakadályozni abban, hogy az ülést tovább vezesse" - áll az államfő közleményében.

Áder szerint "aki úgy véli, hogy önmagát a törvények fölé helyezheti, olyan útra téved, amin egyetlen lépést sem volna szabad megtennie". A demokráciában bárkinek lehet más a véleménye, lehetnek értékviták, de mindez csak akkor szolgálja a politikai nemzet érdekét, ha mindenki tiszteletben tartja "a demokratikus normákban megtestesülő rend mindenkire egyaránt kötelező szabályait".

Áder szerint a történtek azt mutatják, hogy vannak, akik múltunk legrosszabb emlékeit idéző módon a demokráciát abban látják megtestesülni, ha függetlenül törvényektől és szabályoktól, akár erőszakkal is érvényt próbálnak szerezni akaratuknak. Az államfő szerint tévednek, akik úgy gondolják, hogy ők azt tehetik, amihez kedvük van, miközben millióktól a törvények betartását kérik vagy várják el.

"Mert nem mindegy, milyen példát közvetítünk: rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból" - zárul az államfő közleménye.

Az ellenzéki pártok abban bíznak, hogy Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybírósághoz fordul a földtörvény közjogi érvénytelenségének megállapítása érdekében. A  pártok reakcióit itt olvashatja.