Megint megpróbáljuk eladni a MIG–29-eseket

2013.06.29. 09:17 Módosítva: 2013.06.29. 09:18

Mind a 24 darab MIG–29-es vadászgépet, 104 T–72-es közepes harckocsit valamint katonai ruházatot, használati tárgyakat próbál eladni az év második felében a Honvédelmi Minisztérium. Ezeket már mindet kivonták a szolgálatból, a MIG–29-esek például 2010 óta állnak raktáron. A HM az eladással a tárolási költségeket is lefaragja.

Borbíró Zoltán, a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek nagyon dicsérte az árut. Szerinte a MIG–29-esek és a T–72-esek egyáltalán nem rossz gépek, Magyarország számára is csak azért nem praktikusak, mert nem kompatibilisek a NATO-elvárásokkal.

Azt azonban beismerte, mégsem könnyű őket eladni. MIG–29-esből például 800-at árulnak a világon, ráadásul minden eladásra rá kell bólintania az orosz gyártónak. A vadászgépek és a harckocsik esetében a Magyar Külkereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak arról is meg kell bizonyosodnia, hogy az eladással nem juttatják őket terrorista csoportok, bukott államok vagy tiltólistás országok kezére.

Borbíró szerint azonban „nemzetközi szinten ismert”, hogy a Magyar Honvédség nagy gondot fordított a MIG-ek karbantartására, a pilóták nagyon vigyáztak a gépekre, és a mérnökeinkről mindenki tudja, hogy kiválóan képzett szakemberek.

A honvédség százas nagyságrendben szeretne elárverezni laktanyákat és más ingatlanokat is. Ezek az egykor 140 ezres hadsereg létszámának csökkenésével váltak feleslegessé (ma a hadsereg 19 ezer fős). A laktanyavásárlás Borbíró szerint jó befektetés, mert bár ezek az épületek eredetileg a város szélére épültek, mára több helyen körbenőtte őket a város, így alkalmasak például vállalkozások telephelyéül.