Elkezdődött a Budapest Pride Fesztivál

2013.06.30. 23:30

Megkezdődött a 18. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiválja a budapesti Toldi moziban vasárnap este. A fesztivált megnyitó Bán Zsófia író, műfordító emlékeztetett az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági ítéleteire, amik lehetővé teszik a melegek házasságát a tengerentúli országban. Az oroszországi Szentpéterváron viszont meleg aktivistákat vettek őrizetbe és sokakat bántalmaztak a melegfelvonuláson – említett ellenpéldát.

Bán Zsófia, aki nyíltan vállalja másságát, bejelentette, mozgalmat indít Add az arcod, add a neved! elnevezéssel.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója köszöntőjében elmondta: művészként fontos az igazság, hiszen meg kell ismerniük azt, amit éreznek, és azt ki kell tudniuk fejezni. Sok meleg művész már átment azon a folyamaton, amikor megismerték magukat. Mindenki legyen büszke arra, ha átment ezen: Csajkovszkij még nem vállalhatta másságát, de Bernstein már igen - tette hozzá.

Mint fogalmazott: nincs semmi baj a heteroszexuálisokkal, amíg nem akarják saját életmódjukat rákényszeríteni másokra. Mindenki mellett ki kell állni, akit elnyom a többségi társadalom – zárta beszédét Fischer Iván.

A rendezvényen átadták a Háttér Társaság 2005-ben alapított díját, amelyet az idén Takács Judit szociológus kapott az LMBTQ közösségért végzett hazai és nemzetközi tudományos munkássága és civil tevékenysége elismeréseként. A díjazott 1997 és 2008 között a Budapest Pride egyik szervezője volt.

A rendezvény vendége volt mások mellett Svédország, Finnország és Belgium budapesti nagykövete, Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Milla Egyesület elnöke. A Demokratikus Koalíció közleményben üdvözölte a vasárnap induló egyhetes Budapest Pride Fesztivált, amelynek rendezvényein képviselőik is részt vesznek.

A Budapest Pride felvonulást jövő szombaton tartják.