Nincs erős ország tiszteletreméltó katonaság nélkül

2013.07.01. 20:28

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül. A kormányfő a Parlamentben tárgyalt a NATO-főtitkárral, Anders Fogh Rasmussennel. A kormányfő elmondta: a NATO egyik fontos kérdése a jövőt illetően, hogy a tagállamok milyen gazdasági állapotban vannak, és mennyi pénzt tudnak fordítani katonai kiadásokra és fejlesztésekre.

Egyetértettek a főtitkárral abban - folytatta Orbán Viktor -, hogy bár kétségkívül válság van, de nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet és azokat a megállapodásokat sem, amelyek szerint "a biztonsági képességeinket magas szinten fogjuk tartani".

Elmondta a főtitkárnak azt is, hogy nemcsak a nemzetközi elkötelezettségek miatt, hanem "saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget", értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli katonai együttműködés rendszerét.

"Megerősítettük az Afganisztánra vonatkozó elkötelezettségünket. Korábban is azt mondtuk, együtt megyünk be, együtt jövünk ki" - fejtette ki a tárgyalásról szólva a miniszterelnök, közölve, hogy "fenntartjuk a koszovói katonai jelenlétünket".

Anders Fogh Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy elismerésre méltó Magyarország erős elkötelezettsége a transzatlanti szövetségben, a NATO-ban. A NATO főtitkára felidézte: délelőtt látogatást tett Pápán, ahol jó példáját látta annak, hogy az országok együttműködve olyan eredményeket érhetnek el, amelyekre külön-külön nem lennének képesek.