Magyarország az űrbe készül

2013.07.02. 20:49

Vagyis először az Európai Űrügynökségbe (ESA). Kedden megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat, amely szerint a kormány "támogatja az Európai Űrügynökséggel fennálló kölcsönös kapcsolat megtartását és esetleges további mélyítését".

A kormány utasította Németh Lászlónét, a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy értesítse az ESA-t: Magyarország meg akarja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a teljes jogú tagságról, és tisztázza a teljes jogú tagság pontos pénzügyi és adminisztratív feltételeit. Bár a Magyar Közlönyben megjelent határozat közvetlenül a nemzeti fejlesztési minisztert említi, Németh Lászlóné a feladatot továbbadhatja valakinek.

Ha a pénzügyi és adminisztratív feltételek már világosak, Némethné dolga lesz az is, hogy "a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával mérje fel és értékelje Magyarország teljes jogú tagságának nemzetgazdasági hatásait". A határidő október 31.

A kormányhatározat "az űripar növekvő jelentőségére" és az "űrtevékenység keretében a nemzetközi együttműködés kiemelt fontosságára" való tekintettel született.