Orbán: Új fejezet a magyar-szlovák viszonyban

2013.07.02. 11:32 Módosítva: 2013.07.02. 11:41

„Új fejezetet nyitunk Szlovákia és Magyarország történetében" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután közös megállapodásokat írt alá Robert Fico szlovák miniszterelnökkel az Országházban. „A megállapodás azért áll biztos lábakon, mert a kölcsönös bizalmon nyugszik"

2014-2020 között huszonöt új, határon átvezető utat fognak megépíteni. Orbán szerint nem jó, hogy miközben a magyar-szlovák határszakasz a leghosszabb az Európai Unióban, átlagosan 25 kilométert kell utazni egy határátkelőig.

A közlekedési infrastruktúrákat is összekapcsolják, és egy közös munkabizottságot is felállítottak a határmenti közösségi közlekedés újraindításához. Az elektromos áramot szállító hálózatok és gázvezetékek összekapcsolásáról is megállapodtak. A kisebbségi kérdésekről Orbán azt mondta, hogy az ehhez felállított bizottságok jól haladnak a munkával. Sátoraljaújhelyen a kéttannyelvű szlovák iskola fejlesztésére pénzt különít el a kormány.

Fico elmondta, hogy örömmel tekint a magyar V4-es elnökség elé, „ahogy Orbán Viktort ismerem, ötletgazdag és innovatív elnökségre számíthatunk". Mint mondta, készek segíteni a térség problémáinak megoldásában. Reméli, hogy hasonló kormányközi tárgyaláson láthatják vendégül a magyar felet hamarosan Szlovákiában is.

A két kormányfő sajtótájékoztatója előtt együttműködési megállapodást írtak alá a szlovák és a magyar elektrotechnikai egyesületek, a külgazdasági hivatalok között. Orbán reggel kilenckor fogadta Ficót az Országházban, majd plenáris megbeszélést tartottak.

A két kormányfő legutóbb tavaly októberben találkozott Pilisszentkereszten, ahol bejelentették, hogy új híd épül Komáromnál, a két ország között pedig 28-ról 90-re nő a közúti kapcsolatok száma.

A sajtótájékoztató után Orbán már siet is Strasbourgba, ahol részt vesz azon a vitán, amit az Európai Parlamentben tartanak a Magyarországgal foglalkozó Tavares-jelentésről.