Visszadobta Áder az egyházügyi és a médiatörvény módosítását

2013.07.02. 16:40

Visszaküldte kedden a parlamentnek megfontolásra Áder János köztársasági elnök az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását. Az országgyűlés mindkettőt múlt szerdán fogadta el. Ezekkel együtt Áder tavaly nyári beiktatása óta már 14 törvényt küldött vissza a parlamentnek.

Az alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag - a médiatörvényen változtatva - lehetőséget adott arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese rendeletet alkosson akkor is, ha nem az elnök jelölte ki a helyetteseként erre a feladatra, hanem csak arról van szó, hogy az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig van helyettesítés. Az államfő ezt kifogásolta. Szerinte így a szabályozás bizonytalanná és ellentmondásossá válik, és csorbul az alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helye.

Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban Áder János megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek. Itt az a gond, hogy hatályon kívül helyezett rendelkezések miatt önmagukban értelmezhetetlen rendelkezések maradtak a jogszabályban.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

Áder János döntését legutóbb a botrányos körülmények között elfogadott földtörvény előtt előzte meg nagy várakozás, akkor a Jobbik, az LMP és a PM is arra kérte, hogy ne írja alá a földtörvényt. Azt a múlt pénteken végül aláírta. Szerinte a földtörvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.