Bajban van-e az ELTE?

2013.07.03. 13:24 Módosítva: 2013.07.03. 13:36

Hammer Ferenc, az ELTE MMI média-kommunikáció szakos oktatója (habilitált egyetemi adjunktus) egy felháborodott Facebook-posztban leplezte le az ELTE elkeserítő anyagi helyzetét. Az oktató úgy érzi, nem érdemes tovább titkolni, hogy már nyomtatópatronra sincs pénz, nemhogy könyvekre, konferenciákra, kutatásokra. Fábri György, az egyetem kommunikációs rektorhelyettese szerint viszont a helyzet korántsem ennyire súlyos, bár néhány beszerzés valóban akadozik, a kutatások és tudományos munka nincs veszélyben, így az efféle rémhírkeltések az ELTE jó hírnevét veszélyeztetik.

"Nem kellene azt a látszatot fenntartani, hogy minden rendben van, ha egyszer nincs" - reagált erre az Indexnek Hammer, aki szerint éppen az egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében kelle a nyilvánosság elé tárni, mennyire nehéz helyzetbe került az ELTE az elmúlt években.

Hammernél az verte ki a biztosítékot, hogy a rektor utasította, ezentúl csak a hivatalos e-mail címéről intézze egyetemi ügyeit. Az oktatóban felmerült, hogy vajon az utasítás az olyan magánszférába tartozó ügyekre is vonatkozik-e, mint az ő hétfőnkénti munkavégzése, Hammert ugyanis habilitálása ellenére nem nevezték ki docensnek, és a folyamatos pénzmegvonások miatt hétfőnként tulajdonképpen "magánpasszióból" vesz részt az egyetemi munkából.

"Felteszem, (az utasítás) nem vonatkozik a magánszférába tartozó eseményekre, azaz továbbra is használhatom a saját email címem, amikor a kollegákkal azt beszéljük meg, hogy mikorra dobjunk össze valamennyi pénzt egy tonerre az irodában, mivel hónapok óta nem tudjuk használni a nyomtatót, és az ELTE nem ad pénzt tonerre" - morfondírozik Hammer, majd elsorolja, mi mindenre fogja még használni a privát e-mail címét.

Onnan fog például levelet küldeni a CEU könyvtárosainak, hogy bejutást kérjen a diákjainak az intézmény könyvtárába, az ELTE ugyanis nem költ pénzt kommunikációkutatási könyvekre; a saját e-mailjéről fogja magát bekuncsorogni nemzetközi kutatásokba, mert ez ELTE erre sem ad pénzt; ahogyan konferenciákon való részvételre sem, így feltételezése szerint Hammer ezt is intézheti majd magánúton.

Az oktató telefonban elmondta, hogy valójában nem nagy újdonság, amit a posztjában leírt, mert általános az az ELTE-s gyakorlat, hogy az egyetem fizetés nélkül foglalkoztatja oktatóit, és tudományos munkájukat gyakorlatilag semmivel sem támogatja.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese szerint Hammer panaszai tényszerűen nem igazak. A rektorhelyettes tudomása szerint Hammer teljes fizetésért, teljes állású oktatóként dolgozik, bár docensnek valóban nem nevezték ki, de "a habilitálás sehol a világon nem jár automatikusan előléptetéssel" - mondta.

Hammer úgy látja, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően amikor habilitált, docensnek kellett volna kinevezni, ami egy magasabb fizetéssel járó pozíció, de pont ezért az ELTE-n nem volt lehetőség az előléptetésére. "Ezzel az egyetem egy kisebb autó árát vette ki a zsebemből két év alatt" - panaszolta az oktató.

Kutatásokra milliárdokat költ az ELTE - cáfolta tovább Hammer állításait a rektorhelyettes, aki szerint az egyetem nagy gonddal őrzi a kommunikáció szak hírnevét, így mindig bőven részesülnek a kutatásra szánt forrásokból, Hammer szerint azonban ezt a gyakorlatban nemigen lehet érzékelni.