Most Kiss Pétert nevezte meg az őszödi tanú

2013.07.03. 17:02
Ezúttal Kiss Péter egykori titokminisztert is összefüggésbe hozta az őszödi beszéd kiszivárogtatásával Szabó Bálint, aki hétről-hétre előrukkol különféle nevekkel, anélkül, hogy eddig bármit is bizonyított volna mindabból, amit állít.

Szépen lassan egy teljesen új műfaját honosítja meg a sajtótájékoztatóknak Szabó Bálint, aki nemrég azért került a média látókörébe, mert a Heti Válasznak adott interjújában "leleplezte" az őszödi beszéd állítólagos kiszivárogtatóit és azok kapcsolatát a Bolíviában agyonlőtt Eduardo Rózsa-Flores-szel. Azóta kiderült, hogy a hetilapnak csupa olyan, zavaros dolgot állított, amit a tények és Rózsa-Flores egykori barátai is cáfolnak, de ez nem szegte Szabó kedvét.

Szerdai sajtótájékoztatóját Szabó azelőtt a VI. kerületi társasház előtt tartotta, ahol állítása szerint ott volt, amikor az MSZP vezető politikusai Rózsa-Flores-szel találkoztak. Szabó azt állította: Flores jó kapcsolatot ápolt a 2006-ban a titkosszolgálatokat felügyelő Kiss Péter miniszterrel.

Szerinte Kis és Flores rendszeresen találkoztak, noha barátja ekkortájt (is) a titkosszolgálatok látókörében volt, azaz figyelték. Mivel az már régóta tudott, hogy Kis és Flores ismerték egymást (még a KISZ-es időkből), így okkal kérdezte egy újságíró, hogy ennek mi a jelentősége a történet szempontjából. Hosszas kérdezősködés után végül kiderült: Szabó azt állítja, hogy Kiss tudott arról, hogy a felvételt Flores kiszivárogtatja, de nem a miniszter volt a megbízó. Szabó utalt arra, hogy Kissnek érdekében állt a szivárogtatás, mert az MSZP puccsista köréhez tartozott.

Szabó egyébként a mai napig fenntartja azt az állítását, hogy a Heti Válaszban megnevezett és a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló társasház "az ominózus ház, amiben volt az az ominózus találkozó" Flores és a Gyurcsány Ferencet megbuktatni szándékozó szocialista politikusok között. Még akkor is így gondolja ezt, ha az elhunyt volt barátai szerint az ominózus időszakban Flores már rég nem ott élt. (Az Indexnek ezt állították Flores azon barátai is, akik annak idején segítettek neki a költözésben.)

Szabó szerint az sem igaz, hogy Flores Tito nevű kutyája ekkor már nem élt, ahogy azt az egykori élettárs állítja. Szerinte igenis volt ott egy kutya, akit Titónak hívták. Sőt, azt is elmondta, hogy egy kutyaugatás is hallható azon a hangfelvételen, ami állítása szerint a birtokában van és egyben ez a felvétel a bizonyíték is egyben. Igaz, ezt az újságírók többszöri kérésére sem akarta megmutatni, csak utalgatott arra, hogy előbb-utóbb majd erre is sor kerül.

Szabó szerdai szereplésén ugyanakkor megtudtuk: a jövő héten nem áll elő új névvel (Horn Gyula temetésére való tekintettel), de a rá következő héten kapásból három nevet is mond majd, s ha jól értettük a kissé zavaros történetet, nemcsak szocialista politikusok személyére derülhet fény. Utána megnevezi majd a megbízó, aztán pedig - ahogy ő fogalmazott - a felhasználót is. S ha minden igaz, akkor a végén még a hangfelvételt is a sajtó rendelkezésére bocsájtja, de erre nem vennénk mérget.

Szabó nem tudott érdemben válaszolni az Indexnek arra a kérdésre, hogy miért is higyje el bárki is azt, amit állít, hiszen eddig nem állt elő bizonyítékokkal, csak állítások vannak (és a másik oldalon tagadások). Válaszul elmagyarázta a taktikáját: először bedobja a neveket, várva a szereplők reakcióit, majd a végén előrukkol azokkal is, akik mindazt, amit eddig állított, alátámasztják. "Azt akarom, hogy lássanak tisztán a választók" - mondta.

Az őszödi "koronatanú" mai szereplésére mindössze 4-5 újságíró gyűlt össze, köztük a Hír TV és a közszolgálati híradó egy-egy riportere, azaz láthatóan már lanyhul az érdeklődés iránta.

A Heti Válasznak adott május végi interjújában Szabó Bálint azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc. Szabó az interjú megjelenését követően kilépett a DK-ból, s döntését azzal indokolta, hogy szabadon kíván mozogni az ügyben.

Az őszödi beszédről készített hangfelvételből az önkormányzati választások előtt, 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek. Gyurcsány Ferenc a beszédben egyebek mellett azt mondta, "nem csináltunk semmit négy évig", "hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."