Magánügy vagy közügy?

2013.07.05. 13:15 Módosítva: 2013.07.05. 13:46
Mit gondolnak a jelentősebb magyarországi pártok a melegekről és homofóbiáról? Maradjanak otthon, vagy joguk van mindahhoz, amihez hetero társaiknak? Kérdőívet küldtünk a pártoknak, a válaszokból pedig kiderült, hogy a pártok valószínűleg nem ugyanazon a Magyarországon élnek.

Öt kérdést küldtünk a jelentősebb magyarországi pártoknak (abc-sorrendben: DK, Együtt 2014-PM, Fidesz, Jobbik, KDNP, LMP, MSZP), hogy ne csak a politikai csatározásokból következtethessünk arra, hogy mit gondolnak a melegekről. A kérdőívre egyetlen párt nem válaszolt, a Fidesz, amely eddig is kínosan kerülte, hogy megnyilvánuljon a témában. Semmitmondó közleményüket keretes írásunkban olvashatják, a többiek pedig kifejtik, hogy szerintük mihez van joguk meleg polgártársainknak.

Látnak-e jogfejlődést a fejlett országokban a melegek jogainak elismerésében? Hol tart Magyarország?

Hatalmas a szakadék a vélemények közt. A baloldali pártok rámutatnak, hogy jelenleg a kormányzásuk alatt elfogadott melegjogi fejlődés leépítése zajlik. Az LMP szerint közepes súlyú problémák vannak, a KDNP elégedett, a Jobbik szerint amit a Jóisten vett el, nem a jognak kell visszaadnia.

DK: Magyarországon az LMBTQ-közösség tagjai rosszabbul élnek, mint négy éve. Az Orbán-kormány ugyan nem szüntette meg a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, de kizárólag a hagyományos családmodellt fogadja el, ezt építették be normaként az Alaptörvénybe. Azon vannak, hogy Magyarország a jogegyenlőség útján vagy ne lépjen előre, vagy akár visszafelé haladjon.

Együtt 2014-PM: A jogfejlődésben Magyarország sok régiós országnál előbb, de a világ boldogabbik országai mögött jár. A 2003-ban elfogadott antidiszkriminációs törvénnyel és a 2009-es bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel a régió országai közül a melegjogok tekintetében vállalható pozíciót ért el. Ezt az irányt fordította visza a Fidesz a családfogalom szűkítésével, az új Ptk. elfogadásával.

Jobbik: A szexuális orientáltság mindenkinek a magánügye, amely kizárólag az érintettekre és a hálószobára tartozik, senki másra. A jelenlegi helyzet szerintünk erre alkalmas, mert senki nem kutakodik másnak a hálószobájában és senkit nem érdekel, hogy ott éppen mit csinál. Ellenben azt látjuk, hogy egyfajta véleménydiktatúra kezd kialakulni és ennek hatására folyamatosan igyekeznek tágítani azt a bizonyos kört, s ez nem jó. A deviáns dolgokat nem lehet normalitásként elfogadni vagy elfogadtatni. Nekik nyilván semmi sem elég és nem jó a jelenlegi rendszer, mert szeretnének házasodni és gyermekeket örökbe fogadni, szerintünk pedig megfelelő a jelenlegi helyzetük és amit a Jóisten vagy a „természet” vett el tőlük, azt nem a jognak kell visszaadni.

KDNP: Az Európai Unió elvárásainak megfelelően jogilag rendezett a helyzetük, szervezeteik, egyesületeik működhetnek és működnek is. A társadalmi megítélés megváltoztatásához az érintettek tehetnék a legtöbbet. Tény, hogy az Európai Unióban komoly értékrendi viták folynak. A jelenlegi jogi helyzet megfelel az emberi méltóságról szóló kereszténydemokrata alapelveknek.

LMP: Igen, létezik ez a tendencia. Nem osztjuk azonban azt az elgondolást, hogy a jogfejlődés minden országban ugyanazt az egyenes vonalat követi, s csak a fejlődés ütemében térne el. Magyarország például 1961-1996 között több nyugati országot is megelőzött az azonos neműek szexuális kapcsolatának dekriminalizálása és élettársi kapcsolatuk elismerése terén. Ez a folyamat azonban megakadt, feltehetőleg azzal összefüggésben, hogy a rendszerváltás kudarca miatt felerősödtek a társadalmon belüli frusztrációk, melyekért a szélsőjobb propaganda az abban vétlen kisebbségeket is bűnbakká kiáltotta ki.

MSZP: Magyarország nemzetközi összehasonlításban nem áll rossz helyen, ebben egyértelmű érdemei vannak az előző, baloldali kormánynak. A jogi helyzet tekintetében azonban, mint az élet más területein, csak visszafejlődés történt az elmúlt három évben, a helyzet röviden: elszomorító és tarthatatlan.

Fidesz: magánügy, mit gondolnak a melegekről

A homoszexualitás magánügy, a Fidesz nem kíván ebből közügyet csinálni. A Budapest Pride kapcsán mindenkit megillet a jog ahhoz, hogy ezen a rendezvényen részt vegyen, ahogyan ahhoz is, hogy távol maradjon.

Támogatják-e a melegek élettársi kapcsolatát, házasságát, és azt, hogy gyereket fogadhassanak örökbe? Milyen javaslataik vannak a melegjogokkal kapcsolatban?

Csak a baloldaliak növelnék a melegek jogait. Különbség a tempóban van: a legradikálisabb a DK, ők már házasságot emlegetnek, a többiek a fontolva haladás hívei. A Jobbik szerint otthon, a négy fal között csinálják.

mlegfelv08
Fotó: Nagy Attila


DK: Határozottan támogatjuk, hogy az azonos nemű párok alapíthassanak családot, azaz házasodhassanak és fogadhassanak örökbe gyereket.

Együtt 2014-PM: Európában a melegek házasságának lehetősége mindig egy szerves jogfejlődés végén, többségi társadalmi támogatottság mellett nyílt meg. Reméljük, hogy ez a társadalmi támogatottság Magyarországon is mielőbb megteremthető lesz. Ezen dolgozunk. Addig is a bejegyzett élettársak jogainak bővítésével folytatni kell a jogkiterjesztést. A mesterséges megtermékenyítés lehetőségét a bejegyzett élettársak számára is meg fogjuk nyitni, illetve lehetővé tesszük, hogy a bejegyzett élettársak egyikének vér szerinti gyermeke felett - a másik biológiai szülő jogait nem érintve - a másik bejegyzett élettárs is szülői felügyeleti jogot gyakoroljon.

Jobbik: Egyiket sem támogatjuk, sőt kifejezetten ellenezzük. Velük kapcsolatban nincsenek külön javaslataink. Miért kellene, hogy legyenek? Otthon a négy fal között mindenki azt csinál, amit akar. Ehhez milyen plusz jog kellene? Szerintünk ez így kerek. Senki ne szóljon bele a másik szexuális orientáltságába és a magánéletébe, de ha azt „nagydobra” akarják verni és a kirakatba kitenni mint követendő minta, akkor az államnak, már kell, hogy beleszólása legyen a normalitás védelmében.

KDNP: A bejegyzett élettársi kapcsolat a jogrend része. Az azonos neműek közötti házasságot az Alaptörvény zárja ki. Azt, hogy egynemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe, nem támogatjuk. Nem látunk nyitott kérdést a jogalkotásban.

LMP: Az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát a törvény nagyjából megfelelően szabályozza, alapvetően támogatjuk. A házasságkötését akkor látjuk bevezethetőnek, ha arról kialakul a társadalomban egyfajta konszenzus. Az LMP küzd a szexuális kisebbségeket sújtó előítéletek visszaszorításáért, tisztában vagyunk azonban azzal, hogy a mindennapi élet alapvető erkölcsi kérdéseit érintő kérdésekben a jognak a társadalmi megítéléssel együtt kell járnia. Ha a jog ettől elszakad, az komoly társadalmi feszültségek forrása.

Javaslataink: biztosítani kellene a lehetőséget az élettárs vér szerinti gyermekének örökbefogadására. Örökbefogadás nélkül is biztosítsa a törvény, hogy a gyermekeket a szülő halála esetén főszabály szerint ne válasszák el az elhunyt szülőnek a gyermeket régóta nevelő partnerétől (ez különneműeknél is fölmerülhet). Az LMP támogatja, hogy a mesterséges megtermékenyítést tegyük lehetővé a stabil, bejegyzett kapcsolatban élő leszbikusok számára.

MSZP: Mi eddig is választási lehetőségeket biztosítottunk a jogrendszerben (házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, élettársi kapcsolat), ezt támogatjuk a jövőben is. Ahogy korábban, úgy jelenleg is kikérjük a melegszervezetek véleményét, tanácsaikat minden olyan területen, amely érinti az LMBTQ-közösséget, javaslataikat beépítjük sajátjainkba.

Érzékelik-e a melegekkel szembeni előítéleteket Magyarországon?

Itt egy platformra kerül a Jobbik és a baloldal. Létezik előítélet, igaz, a Jobbik szerint ez teljesen érthető. A KDNP viszont úgy látja, nálunk nincs homofóbia, ezt nyilván csak az újságok találják ki.

pride09 08
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

DK: A kormány családpolitikája úgy ahogy van melegellenes és homofób. Ne feledjük el, hogy amint azt Fischer Iván is említette a Pride vasárnapi megnyitóján, a diszkrimináció érinti a romákat és sok esetben a nőket is.

Együtt 2014-PM: Komoly előítéletek vannak Magyarországon a melegekkel szemben. Sajnos ma Magyarországon a kormánypártok elől járnak az azonos nemű párok nyilvános elítélésében és kirekesztésében. Ott, ahol kormánypárti képviselők nyíltan „buzizhatnak”, vagy például azt mondják a melegjogok mellett felszólaló PM-es képviselőknek, hogy ők lesznek felelősek a nemzet haláláért, ott még rengeteg dolgunk van.

Jobbik: Nem jobban, mint más hasonló országokban, társadalmakban. A többség egyértelműen elítéli vagy viszolyog tőle, csak van, aki nyíltan felvállalja véleményét, van, aki nem. Persze akadnak olyan liberális országok, ahol ez már nem kérdés és egyfajta bevett mintaként kezelik a homoszexualitást, de ezek már beteg társadalmak, sajnáljuk őket.

KDNP: A nyilvánosságban igen, egyébként nem. Az atrocitások, amelyek előfordulnak, kifejezetten provokatívak.

LMP: Igen.

MSZP: A melegekkel szembeni előítéletek területenként és korosztályonként változnak. Az MSZP nemrég formálisan is megalakult LMBTQ (meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer) munkacsoportja a társadalomban és a párton belül még meglévő elutasítás ellen kíván tenni.

Mivel magyarázzák, hogy Magyarországon nagyon kevés politikus coming outolt?

Az okok a baloldal szerint világosak: a politikusok a társadalom homofóbiájától tartanak. A Jobbik válasza zavarbaejtő: szerintük a kampány része a coming out. Eszerint a többi párt nem kampányol?

DK: Szerintünk sokat elmond rólunk, hogy Szetey Gábor a Gyurcsány-kormány államtitkáraként bújt elő, és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció sorait erősíti a 2009-ben szakállamtitkárként coming outolt Sebián-Petrovszki László, aki most a DK kampányigazgatója. Az általunk teremtett politikai és munkahelyi környezet segítette a politikusoknak önmaguk felvállalását, ugyanakkor világosan látjuk, hogy Magyarországon sok szavazó még negatívan ítéli, ítélheti meg az ilyen fokú őszinteséget. Ez elriaszthat sok meleg politikust önmaga nyílt vállalásától.

Együtt 2014-PM: Nem szeretnénk lebecsülni annak a személyes döntésnek a kockázatát, amellyel egy politikusnak szembe kell néznie a coming out esetén. Az biztos, hogy a melegek társadalmi elfogadottsága akkor tud érdemben nőni, ha a “celebek” között és a mindennapi életben is minél többen vállalják fel szexuális orientációjukat. A politikusoknak és a pártoknak is nagy felelőssége van ebben.

Jobbik: A szélsőséges liberalizmus minden követ megmozgat néhány szavazatért, miért pont a homokosokat hagynák ki... !? Erre tökéletes kampány egy-egy coming-out.

KDNP: Azt is az emberi szabadság részének tartjuk, hogy a nyilvánosság előtt ki hogyan jelenik meg. Mi a politikusok esetében is a teljesítményt tartjuk fontosnak.

LMP: Statisztikai alapon feltételezhetjük, hogy a jelenleg aktív politikusok között is többen tartoznak valamely szexuális kisebbséghez. Az, hogy ezt nyilvánosan kevesen vállalják, alighanem azzal függ össze, hogy 2007 óta drasztikusan elerősödött a szexuális kisebbségek elleni szélsőjobboldali szóbeli és fizikai erőszak.

MSZP: Amikor az előző szocialista kormány két politikusa coming outolt - noha még csak négy éve történt - teljesen más volt a hangulat. Egy politikus tarthatott attól, hogy megbélyegzik, támadási felületet hagy magán.

Miért szavazzanak a melegek az Ön pártjára?

A válaszok a baloldalon egyértelműek: mert csökkentenék a melegek jogi diszkriminációját. A Jobbik nem kertel, a KDNP pedig rámutat: az ilyen divathóbortok, mint a melegség elmúlnak, a pártjuk azonban örök értékeket képvisel.

Gyurcsány Ferenc a 2009-es melegfelvonuláson
Gyurcsány Ferenc a 2009-es melegfelvonuláson
Fotó: Huszti István / Index

DK: Ez a legegyszerűbb kérdés: a Demokratikus Koalíció az a párt, amely küzd azért, hogy senkit ne érjen diszkrimináció sem a nyilvánosság előtt, sem a munkahelyén azért, mert bármilyen értelemben is eltér a többségi társadalomtól, valamint mi vagyunk azok, akik azonnal és feltételek nélkül biztosítanánk az azonos neműek számára a házasság és az örökbefogadás lehetőségét.

Együtt 2014-PM: Mert folyamatosan egyeztetünk az őket képviselő szervekkel, és a melegjogok területén nem ígérünk teljesíthetetlent, de amit megígérünk, azt meg is csináljuk.

Jobbik: Semmiért, ha csak nem azért, mert érzik, hogy ők a deviánsak és nem mi... Viszont, ha valaki a segítségünket kéri, annak segíteni is fogunk. De minden olyan meleg, aki a szexuális orientációját szeretné a négy fal között tartani és egyetért azzal, hogy ez a dolog kizárólag rájuk tartozik és semmi szükség magamutogató provokatív rendezvényekre, az ránk szavaz, mert ennek egyedül mi fogunk érvényt szerezni.

Melyik párttal ért egyet?

KDNP: Mert megalakulásunk óta igyekszünk elvi alapon következetes és hiteles politikát folytatni, és nem a pillanatnyi divatirányzatokat kiszolgálni.

LMP: Az LMP által képviselt ökopolitika sajátja az erőszak minden formája elleni fellépés, a természeti és a kulturális sokszínűség következetes védelme – hisz a sokszínűség a jövő záloga, a személyes szabadság védelme és az egyéni kreativitás felszabadítása a társadalmi-gazdasági elnyomás alól.

MSZP: Az MSZP 2010 előtt már bizonyította, hogy tenni kíván a melegek egyenlőségéért. Ezen az úton kívánunk tovább menni a továbbiakban is, és az ellenzék legerősebb pártjaként hisszük, hogy erre lehetőségünk is lesz. Szavainknak tettekkel is nyomatékot kívánunk adni. Évek óta együttműködünk a melegszervezetekkel, segítjük őket infrastruktúrával, önkéntesekkel.

A KDNP gazdaságilag segíti a melegeket