Letöltendő börtönre ítélték Szilvásy Györgyöt és Galambos Lajost

2013.07.05. 10:50 Módosítva: 2013.07.05. 13:44
A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdetett elsőfokú ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék: Galambos Lajos és Szilvásy György letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügy iratait 2040-ig titkosították.

Galambos Lajos 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Őt a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta. Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották. Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette. P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.

Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

A kémügy 2011 nyarán robbant ki. A Heti Válasz akkor azt írta: Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek Orbán Viktor és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak. A lap szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezte Orbán Viktor kapcsolati hálóját.

Egy másik szálon amiatt gyanúsíthatták meg a nemzetbiztonság egykori vezetőit, mert 2007-ben egy feltehetően orosz befolyás alatt álló céget bíztak meg az NBH dolgozóinak átvilágításával. A Zömök Kft. nevű céget P. László vezette. Ő a Szovjetunióban járt egyetemre, a felesége is odavalósi, és a cég társtulajdonosa egy orosz anyanyelvű nő. Ugyanez a P. László alapította az adócsalással és pénzmosással gyanúsított Eclipse Zrt.-t is. Az ügyben Balajti László, az elhárítás akkori irányítója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A Budapesti Katonai Ügyészség 2011 júliusában először Galambos Lajost hallgatta ki, majd őrizetbe vette Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort is.

"Veled vagyok, Szilvásy Gyuri"

Hiszünk Szilvásy György ártatlanságában - írta közleményében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A politikus úgy fogalmazott: mindaddig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy ellen indított pert, amíg titkos az ügy iratanyaga. Mesterházy pártja nevében követeli a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Szerinte csak a teljes átláthatóság biztosíthatja az ügyészségi eljárás és a bírósági döntés tisztaságát, valamint azt, hogy az "egész ügy nem politikai megrendelésre és befolyásolásra indult".

Veled vagyok, Szilvásy Gyuri" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Facebookon közzétett videoüzenetében. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, "egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap". A politikus az Orbán-kormány abszurd világára jellemzőnek nevezte, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés vádjával. "Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök ügyészek?" - mondta.

Rács mögé kerülhet a maffiabaloldal egyik központi figurája - mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A rendszerváltás óta példa nélküli eset, hogy valamely kabinet egy tagját kémkedésért elítéljék - mondta Kocsis. Hozzátette: Szilvásy György a Gyurcsány-Bajnai-időszakban a maffiabaloldal központi figurája, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila közeli munkatársa volt.