A rendőrség a megvert Pride-osokra mutogat

2013.07.07. 15:57 Módosítva: 2013.07.07. 18:33

A BRFK adatgyűjtést folytat annak megállapítása érdekében, hogy 2013. július 6-án 18 óra 20 perc körüli időpontban megvalósult-e a közösség tagja elleni erőszak bűntette a Budapest Pride Felvonulásról távozó három férfi sérelmére – írja a police.hu. A szombati felvonulás után a rendezvényről hazafelé tartó Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím buddhista közösség vezetőjét, Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium igazgatóját és egy harmadik társukat harminc szélsőjobboldali vette körbe, majd bántalmazta. A Nol TV felvételén láthatóak a bántalmazottak és az ellentüntetők, illetve egy másik incidens is.

A rendőrségi közlemény szerint "2013. július 6-án a három férfi egybehangzóan közölte a Budapest V., Szent István körúton a rendezvény biztosításában résztvevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt (a rendőrök a három közül az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt)". A rendőrség szerint a támadókat nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.

A közlemény hozzáteszi, hogy "a támadók egy későbbi időpontban történt azonosítását a megtámadott három férfi egyikének sajtóban megjelent közlésén kívül jelenleg semmilyen adat, információ nem támasztja alá". Mivel a sértettek nem tudtak személyleírást adni támadóikról, így aggályos, hogy később egyikük mi alapján tudta őket azonosítani – írja a rendőrség közleménye.

A rendőrség azt állítja, már szombaton, a támadás után megkísérelte beszerezni a sértettek sajtóban közölt sérüléseiről a látleletet, azonban a kórházban azt az információt kapták, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki.

A sértettek, Derdák Tibor és Orsós János azonban máshogy számoltak be az Indexnek a történtekről. Orsós János elmondása szerint bár a rendőrök hamar ott voltak, de a három sértettet kezdték el igazoltatni. "Hiába mondtam nekik, hogy legalább egy ember személyi igazolványát vegyék el, hogy később tudni lehessen, ki volt az, a rendőr azt mondta, mutassak rá, melyikük ütött" - mesélte az Indexnek Orsós. Később a Nyugati téri metróhoz érve két embert felismertek a csoportból. Szóltak a rendőröknek, hogy igazoltassák őket, de erre az egyik járőr azt mondta Orsósnak, hogy ne provokálják az embereket.

A rendőrség a közlemény végén arra céloz, hogy a sértettek nem működtek velük megfelelően együtt: "példák hosszú sora bizonyítja, hogy a jogszabályok keretei között határozottan és következetesen fellép minden olyan megnyilvánulás ellen, amely megvalósítja a közösség tagja elleni erőszak bűntette tényállását bármely közösség vagy annak tagja sérelmére. Ennek azonban egyik elengedhetetlen feltétele a sértettek együttműködése".

Vasárnap ellenzéki pártok és civil szervezetek ítélték el a történteket és szólították fel a rendőrséget, valamint a kormányt határozott fellépésre.