Fújoltak Orbánra Horn Gyula temetésén

2013.07.08. 09:03 Módosítva: 2013.07.08. 11:50
Fontosabb részletek
  • Több ezren vettek végső búcsút Horn Gyula néhai miniszterelnöktől a Nemzeti Sírkertben
  • A vidéki MSZP-szervezetek buszokkal szállítottak szimpatizánsokat a temetésre
  • A temetésen egymás mellett ült Orbán Viktor, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon
  • Katona Béla búcsúztatójában szóvá tette, hogy Sólyom László 2007-ben megtagadta a 75 éves Horn Gyula kitüntetését
  • Amikor Orbán Viktor ment leróni kegyeletét a sírhoz, a tömeg egy része jól hallhatóan fújolt
 

Megkezdődött a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Horn Gyula néhai miniszterelnök búcsúztatása. A temetésen több ezren vannak. A koporsót a 15-ös parcellában ravatalozták fel. Mellette Horn Gyula nagyméretű portréja áll koszorúkkal szegélyezve. A koporsó mellett díszőrség áll.

A temetés a Himnusszal kezdődött, majd felolvasták Horn Gyula életrajzát. Búcsúztatójában Katona Béla a Horn-kormány minisztere, az Országgyűlés volt elnöke azt mondta: mennyire hiányzik a mai politikából Horn Gyula gyakran érdes, de mindig felelős stílusa. Beszélt a néhai miniszterelnök vállaltan proli gyökereiről, nehéz gyerekkoráról, és az 1956-ban meghozott rossz döntéséről, amivel azonban képes volt szembenézni.

Katona szerint Horn Gyula volt az egyetlen olyan miniszterelnök, aki jobb állapotban hagyta utódjára az országot, mint ahogy átvette. Katona fájlalta, hogy a sok nemzetközi elismeréssel szemben, itthon nem méltányolták eléggé Horn Gyula érdemeit, "a bánáti bazsarózsák barátja Horger Antalként megtagadta tőle a kitüntetést" (Gyurcsány Ferenc 2007-ben állami kitüntetésre terjesztette fel az akkor 75 éves Horn Gyulát, de Sólyom László köztársasági elnök ezt a politikus 56'-os tevékenysége miatt nem támogatta - a szerk.).

A temetőben hosszú sorban parkoltak a diplomáciai képviseletek autói. A díszvendégek egy fedett sátor alatt foglaltak helyet. Egymás mellett ült Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor jelenlegi, valamint Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnök. A temetésen jelen volt Schmitt Pál és Sólyom László volt államfő, illetve a Horn-kormány egykori miniszterei, köztük Kuncze Gábor és Bokros Lajos. A díszvendégek között foglalt helyet a diplomáciai testületek képviselői mellett Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke.

Horn Gyula ravatalánál az Európai Parlamentben a magyar kormányt korábban többször élesen bíráló Martin Schulz azt mondta: Horn Gyula hazája és Európa nagy szülöttje volt. Pályafutásának az az üzenete, hogy a magyarok Európához tartoznak, és ezt még a nehéz időszakokban sem szabad soha elfelejteni.

Hans-Dietrich Genscher egykori német alkancellár és külügyminiszter a mostani német kormány nevében is tolmácsolta részvétét. A politikus azt mondta: a németek soha nem fogják elfelejteni sem a néhai külügyminiszter, se a magyarok közreműködését a határnyitásban és Németország újraegyesítésében.

Kulka János a sírnál Füst Milán Este van című versét mondta el. A beszédek után a díszvendégek sorban rótták le kegyeletüket. Először Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hajtott fejet Horn Gyula koporsójánál. Amikor Orbán Viktor nevét mondták be, a sír körül álló tömeg egy része jól hallható fújolásban tört ki.

A koporsót katonai tiszteletadás mellett hantolták el. A koszorúkat ezután helyezték el a sírra. A családtagok, a díszvendégek és az MSZP elnöksége után a sírnál megjelent gyászolók egy-egy szegfűt helyztek el a síron. A szertartás 11 óra után nem sokkal véget ért. A hivatalos temetés után bárki leróhatja kegyeletét a 15-ös parcellában Horn Gyula sírjánál.

Kora reggeltől folyamatosan érkeztek a gyászolók Horn Gyula temetésére. A bejárattól 20 méterenként vörös barettes katonák álltak sorfalat egészen a 15-ös parcelláig. A bejáratnál vörös szegfűket osztogattak az érkezőknek. A temető  4-es számú, Salgótarjáni úti bejáratához egymás után érkeztek a buszok vidékről, amelyek a helyi MSZP-szervezetek tagjait hozták a temetésre.

Egy vidékről buszon érkező MSZP-aktivista tudósítónknak azt mondta: azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön, mert Horn Gyula nem megélhetési kommunista volt. Tiszteletreméltó volt számára, hogy képes volt felülvizsgálni nézeteit, akár csak Luther Márton.

Gyűlik a tömeg Horn Gyula temetésére

Török Zsolt, MSZP-szóvivő tudósítónknak úgy emlékezett: Horn nagyon közvetlen ember volt. Bárhol, bármikor, akár egy sörpadra leülve is képes volt szóba elegyedni az emberekkel. Az MSZP-ben az a mondás járta róla, hogy "nem a rangos, hanem a gangos Angyalföld volt az igazi otthona".

A volt kormányfő, külügyminiszter, az MSZP volt elnöke és a Szocialista Internacionálé 1996-2003 közötti kelet-európai alelnöke 1932-ben született, 2007 őszén került kórházba, az Állami Egészségügyi Központban ápolták. A család kérésére a hozzátartozókon kívül Horn Gyulát betegsége alatt nem lehetett látogatni. Június 19-én hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport