Bajnaiék szerint a Nemzet torpedózza az összefogást

2013.07.10. 12:20
„A szokásoknak megfelelően Simicska Lajos lapjában ma is hazugságok jelentek meg az Együtt-PM Szövetségről és az MSZP-vel kezdett tárgyalásokról.” Ezzel a mondattal kezdődik Bajnai Gordonék szerdán kiadott közleménye, amely azt állítja, hogy a Magyar Nemzet rendszeresen – szocialista forrásokra hivatkozva – félretájékoztat a két ellenzéki politikai szervezet tárgyalásairól.

„Ha a hazugság érdemi és részletes cáfolat nélkül marad, az megrendítheti a bizalmi viszonyt a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártja között, és ezáltal aláássa a 2014-es kormányváltás esélyét. A Magyar Nemzetnek és a mögötte álló oligarcháknak pedig nyilván épp ez a céljuk.” – állítja az Együtt-PM Szövetség, amely azt várja, hogy az MSZP álljon ki, és cáfolja meg, hogy a cikk alapját képező információk a párttól származnak.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, hogy kevés jelöltje van Bajnaiéknak. A lap állítása szerint a szocialistáknak mind a 106 egyéni körzetben megvan a jelöltjük, és a két pártvezető június végi tárgyalásán történt megállapodás alapján „a neveket már át is küldték Bajnaiéknak, akik ugyanakkor mindössze egy kilencven nevet tartalmazó listával tudtak előállni, a rajta szereplők azonban nem is lehetséges választási indulók, pusztán körzeti koordinátorok”.

Az Együtt-PM Szövetség közleménye szerint viszont az elfogadott menetrend betartásával zajlanak a két oldal közötti egyeztetések: a szocialista kérésének eleget téve a múlt héten eljuttatta az MSZP részére 90 egyéni országgyűlési választókerületi vezetőjének nevét és az egyéni országgyűlési képviselőjelölt-állítást érintő egyéb tárgyalási javaslatait, amit az MSZP köszönettel nyugtázott is.

Az Együtt–PM szerint a jobboldali sajtó felé megindult kiszivárogtatások lehetetlen helyzetbe hozhatják az egyéni képviselőjelölt-jelölteket. Ehelyett „bizalmi légkörben, kölcsönös kompromisszumok révén kell megtalálni azt a helyi beágyazottsággal rendelkező szocialista vagy Együtt-PM-es politikust, aki egyedüli kormányváltó képviselőjelöltként sikerrel szállhat harcba 2014 tavaszán a mandátum megszerzéséért”.

Az Index megkereste az MSZP vezetését, de a cáfolattal kapcsolatban csak későbbre ígértek választ.