A szesztilalom a trafikban nem érvényes

2013.07.11. 07:56 Módosítva: 2013.07.11. 08:10

Budapest számos kerületében este tíz óra után az éjjel-nappalikban nem lehet alkoholt venni. A nemzeti dohányboltokra azonban ez a szabály nem vonatkozik. Több trafikban nyugodtan kiszolgálják a vevőket éjszaka is.

A trafikokat ugyanis korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Papcsák Ferenc zuglói polgármester javaslatára az országgyűlés kivette a kereskedelmi törvény hatálya alól. Az önkormányzatok csak e törvény felhatalmazásával korlátozhatják a boltok nyitva tartását és a szeszes ital árusítását.

Korábban az Index már megkérdezte a Nemzeti Dohány Nonprofit Zrt-t a helyzetről, hiszen több olvasónk is jelezte, hogy gond nélkül tud alkoholt venni éjszaka a dohányboltokban, míg a szomszédos kisboltban nem. Akkor az NDN azt mondta, forduljunk az illetékes önkormányzatokhoz kérdéseinkkel.

A Blikknek a Rákóczi úti Roni ABC vezetője azt mondta: tisztességtelen, hogy tetemes bírság mellett akár be is záratnák az ő boltjukat, ha este tíz után egy üveg alkoholt eladnak, míg a szomszéd trafikban büntetlenül folyhat az éjszakai szeszárusítás.

Bús Balázs kereszténydemokrata képviselő szerdán módosító indítványt nyújtott be az országgyűlésnek az ellentmondásos helyzet megszüntetésére. Mint írta, a kereskedelmi és a trafiktörvény összehasonlítása után nem eldönthető, hogy az önkormányzat tiltó rendelete a nemzeti dohányboltokra is vonatkozik-e. Bús szerint a jelenlegi helyzet a piaci verseny egyenlőtlenségét, valamint súlyos konfliktusokat okozhat a trafikosok, kereskedők és a lakosság között.

Bús módosító indítványát azonban legkorábban szeptemberben tárgyalhatja a parlament, így a trafikok addig vígan árulhatnak szeszt éjszaka is.