Visszakapcsolják a világítást Esztergomban

2013.07.11. 19:58 Módosítva: 2013.07.11. 22:42

Visszakapcsolják a közvilágítást pénteken Esztergomban, miután az önkormányzat csütörtökön kora délután megállapodott a szolgáltató cég felszámolóbiztosával, hogy az önköltségét jelentő áramdíjat folyamatosan fizetik, jelentette be Tétényi Éva független polgármester.

A polgármester nyilatkozatával egy időben Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője arról írt közleményében, hogy a képviselő-testület pénzügyi bizottsága délelőtt egyeztetett a felszámolóbiztossal, és egyhangúlag megszavazták, hogy a város a viták rendezéséig „csak a szolgáltatás szűkített önköltségét fizeti ki".

A városban a közvilágítást végző Tivi Kft. felszámolója hétfőn kezdte meg a világítás kikapcsolását, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a szolgáltatásért. Mivel a Tivi Kft. korábban koncessziós eljárásban elvégezte a közvilágítás korszerűsítését, a lámpatestek és az izzók is a vállalkozás tulajdonában vannak, a kikapcsolás a lámpák kiszerelését jelentette.

Tétényi Éva tájékoztatása szerint az általa vezetett tárgyalások alapján az önkormányzat és a felszámoló közösen szakértőt bízott meg, aki meghatározza a világítás működéséhez szükséges áramdíjat. Ezt az önkormányzat jogfenntartással megfizeti, a felszámoló pedig gondoskodik róla, hogy az önkormányzat pénze az áramot biztosító céghez kerüljön.

A polgármester ismertetése szerint a társaságnak szerződés szerint tételes elszámolást kellett volna adnia a beruházási- és az áramdíjról, azonban a legutóbbi, több millió forintos számlára is csak annyit írtak, hogy „Közvilágítás – 1 darab". A Tivi Kft. továbbá nem a szerződésben és a céget hitelező bankkal kötött megállapodásban szerepelő számlaszámra kérte a díjat. A város ezért nem fizetett a szolgáltatásért, mondta Tétényi Éva.

A polgármester elmondta, a helyzet rendeződéséről tájékoztatta a rendőrséget és a polgárőrséget, valamint a városba vezényelt készenléti rendőri szerveket. Amíg a közvilágítás helyre nem áll, a rendvédelmi szervek fokozott jelenléttel ügyelnek a közbiztonságra.