Ürülékszag és pénzen vett mosoly

2013.07.15. 07:53 Módosítva: 2013.07.15. 08:00
A főigazgatóhoz írt levélben tette szóvá egy beteg a Szent János Kórházban uralkodó tarthatatlan állapotokat. A beteg súlyos lábtöréssel került be, de fájdalmai ellenére napokig nem történt semmi, egy ürülékszagú szobában fektették, ahol nagyrészt csak rezidensekkel találkozott, az ápolók pedig 2000 forintért mosolyogtak. Aztán átkerült a Baleseti Intézetbe, ahol érdekes módon a hasonló anyagi nehézségek ellenére normálisan álltak hozzá az orvosok és a személyzet is.

Tamás 36 éves. Vállalkozó. Mindig ügyelt rá, hogy rendesen fizesse a tb-t. Húsz éve sportol. Eddig szerencséje volt, soha nem kellett kórházban feküdnie. De nemrégiben másként alakult az élete.

Június 29-én este éppen pakolt a háza kertjében egy Budapest melletti településen, amikor a sötétben nem vette észre, hogy egy 1 méter 20 centi mély szerelőakna fedele nyitva maradt az udvaron. Belelépett és ficamos lábtőcsont-, és szilánkos sarokcsont-törést szenvedett.

Ilyen esettel még nem találkozott

Sokkot kapott a fájdalomtól, remegett, fázott. Barátai azonnal hívták a mentőket, de ekkor jött az első meglepetés: a mentős diszpécser azt mondta, 1-2 óránál hamarabb nem tudnak autót küldeni. Maga a diszpécser javasolta nekik, hogy jobban járnak, ha autóval vagy taxival mennek be a területileg illetékes Szent János Kórházba.

Szombat éjszaka volt, amikor odaértek. A kitáblázatlan, teljesen üres kórház udvarán legalább 25 percet kellett bolyonganiuk, mire megtalálták a baleseti sebészetet. Ott egy fiatal rezidens orvos ügyelt. CT-t és röntgent csináltak, majd begipszelték Tamás lábát. „A gipszelő olyan ocsmány, kioktató, stílusban beszélt velem, hogy az emiatt kialakult hangos szóváltásra még a feleségem is bejött, majd végignézte, hogy forgatja a szilánkosra tört lábamat, és utasít agresszíven, hogy ne nyafogjak, és egyébként is, ha nem tetszik, lehet távozni”.

A fiatal rezidens végül azzal fektette be az osztályra, hogy ő ilyen esettel még nem találkozott, valószínűleg operálni kell, és a műtétet majd a kórház egyik orvosa fogja elvégezni hétfőn.

Az ürülékszagú kórterem

Tamás az épület első emeletén kapott ágyat egy ötszemélyes, ürülékszagú kórteremben. Tudta, hogy működnek a dolgok, ezért a feleségével fölváltatott egy tízezrest kétezresekre. Ezeket adta oda az ápolónőknek. „Nem akartam elhinni. Ahogy átadtam a pénzt, mintha beindult volna náluk egy motor. Az addig fásult ápolók mosolyogni kezdtek, nyugtattak, hogy nem lesz semmi baj és mindent megcsináltak, amire szükségem volt.”

Tamás minden további információ nélkül feküdt egész vasárnap. A lába bedagadt, rettenetesen fájt, hasogatott, lüktetett. Annyi viszont közben kiderült, hogy hétfőn nem fogják megműteni,  legkorábban csak csütörtökön tudják operálni.

Miután a körülmények miatt nagyon rosszul érezte magát, és tartott tőle, hogy nincs jó kezekben, elkezdte megmozgatni a kapcsolatait. Ismerősöket kezdett el keresni, hogy átkerülhessen a Fiumei úti Baleseti Központba, mert arról jókat hallott.

Állítása szerint amikor ezt megtudta a János-kórház osztályvezető orvosa, meglátogatta és paktumot ajánlott neki. Mivel szükséges volt még egy CT-vizsgálat és tudta, hogy Tamás szeretne a fizetős, VIP-szobába átkerülni a lerobbant kórteremből, a következőt ajánlotta: azonnal készen áll a VIP-szoba a fogadására, és el is végzik a CT-t, de csak akkor, ha ott marad a János-kórházban, és ő műtheti meg. Az orvos azt is mondta, ő nem fog más kórházak keze alá dolgozni. Ha Tamás a Balesetibe szeretne átmenni, csináljanak meg ott minden további vizsgálatot, és ezzel tekintsék lezártnak az ügyet.

Tamás megkérdezte, miért kell szilánkosra tört lábbal 5 napot várnia a műtétre. Az orvos ezt azzal magyarázta, hogy a lábán el kell múlnia a duzzanatnak, hasonló eseteknél mindig várnak 5-10 napot a beavatkozással. Később kiderült, hogy ez nem egészen van így.

Tamás ismerősei közben találtak egy megbízható orvost a Baleseti Központban, de ő kérte, hogy mutassák meg neki a röntgen és a CT-felvételeket. Tamásnak ezután ki kellett erőszakolnia a János-kórházban készült CT-et, mert azokat nem akarták odaadni neki. A CT-t készítő orvos felháborító stílusa miatt panaszt is akart tenni, de a folyamatos fájdalom miatt erre nem volt ereje. A leleteket ezután elküldte egy barátjával a Baleseti Központba, ahol az orvos megnézte azokat.

Az orvos azonnal megvitatta kollégáival a képeken látottakat, majd miután látta, hogy bonyolult és kreatív beavatkozást igényel az eredeti állapot visszaállítása, elvállalta a műtétet. Mivel ő is rettentően le volt terhelve, azt üzente, pénteken tudja megoperálni Tamást a Fiumei úton. Az orvos a Balesetiben egyébként úgy látta, hogy a János-kórházban még szombat este meg kellett volna csinálni a műtétet, olyan extrém módon tört össze Tamás lábfeje.

Szerdán egy másik rezidens orvos kereste fel Tamást az ágyánál, és megpróbálta meggyőzni arról, hogy mégis maradjon a János-kórházban. „Egyetlen használható érve nem volt. Egyetlen magyarázatot nem tudott adni, miért fekszem még szerdán is egy darabosra tört lábbal, miért kell a fájdalomtól elzsibbadva elaludnom minden este úgy, hogy ezen idő alatt egy épkézláb orvossal sem találkoztam, akitől megkérdezhettem volna, mit fog velem kezdeni”.

Egy másik bolygóra került

Volt botrány a Balesetiben is

Június közepén egy Facebookon terjedő levél miatt épp a Péterfy Sándor utcai Baleseti Központban tört ki botrány. Egy egyiptomi búvártúrán szilánkos bokatörést szenvedett beteg az orvosnak 10 ezer forint hálapénzt akart adni, amire az orvos azt mondta: „Akinek van pénze vitorlázgatni, annak legyen pénze műtétre is. Ezt a pénzt nem gondolhatja komolyan, hát a két haverommal pont 5 perc alatt isszuk el”. Az orvos a levél szerint arra is utalt, hogy ha nem fizet, akkor majd a varratszedésnél megnézheti magát. Az ügyben vizsgálati indult, majd az orvost elbocsátották.

Tamás végül szerdán tudott átmenni a Péterfy Sándor utcai kórház Baleseti Központjába. Ott azt hitte rosszul lát, de minimum egy másik bolygóra került. „Ahogy megérkeztem, azonnal elhelyeztek, ebéddel kínáltak. Mindenki bemutatkozott, mindenkinek volt egy kedves szava. Egy orvos a megérkezésem után azonnal egy műanyag lábfejen mutatta be, hogy mi történt velem és hogy a konzíliumon milyen megoldási javaslat született a helyreállításra úgy, hogy a lehető legkisebb látható nyoma legyen a műtétnek”.

A János kórház után hihetetlen volt számára, hogy az osztályon dolgozó nővérek milyen bámulatos és példaértékű szeretettel gondoskodnak a betegekről. A röntgenesnek aznap ő lehetett a 30. páciense, de nagyon türelmesen beszélgetett el vele és válaszolt a kérdéseire. A reggeli viziten az orvosok és nővérek beszélgettek a betegekkel. A János kórházban be sem mentek hozzá a VIP-szobába, csak egyszer délután 15 másodpercre, de a vizitelő orvos azt mondta, „erre nem is kell túl sok időt szánni, úgyis megműtik csütörtökön”.

A Balesetiben a műtőben is nagyon jó volt a hangulat, egy pillanatra sem félt az altatástól. A doktor gyorsan és szépen dolgozott, a műtétet követő utógondozás is profi volt az osztályon dolgozó nővérek részéről.

„A röntgenen dolgozótól, a betegszállítón át, egészen a takarító személyzetig olyan elképesztő emberszeretettel találkoztam, ami nagyon jól esett, ami feltételezem nem az ott dolgozók kiemelt bérezése miatt lehetséges, hanem a jól vezetett intézmény miatt, a kiválóan kiválasztott dolgozók miatt” – írta ezt már abban a levélben, amelyet a János kórház főigazgatójának küldött el rossz tapasztalatairól.

Azért írt levelet, mert a János kórház főigazgatójának szerette volna bemutatni, hogyan lehet hasonlóan rossz körülményekből, a beteg számára sokkal megnyugtatóbb szolgáltatási szintet nyújtani. Szerinte a János-kórház „mind szakmailag, mind emberileg, mind minőségileg nem nyújtja a minimálisan elvárható színvonalat, ahol szinte minden esetben a gondoskodást és még a mosolyt is csak a hálapénz indukálja”.

A János kórház elnézést kér

A panaszokról megkérdeztük a János-kórházat. Nyulasi Tibor orvos-igazgató kérdéseinkre e-mailben válaszolt. Mint írta: a panasz kivizsgálását elindította. Arra, hogy miért nem végezték el azonnal a műtétet, és indokolt volt-e több napos a várakozás, Nyulasi Tibor egyelőre nem tudott válaszolni, mert ehhez meg kell várnia az osztályvezető főorvos szakmai véleményét.

Az orvos-igazgató szerint a kórházban valóban rezidensek ügyelnek, de mellettük tapasztalt szakorvosok is vannak, így ha bonyolult esettel találkoznak, a műtéteket a rutinos orvosok végzik. Nyulasi elismerte: a beteg valóban dönthet úgy, hogy átkéri magát másik intézetbe. Ezeket a kéréseket a kórház elfogadja, ahogy a panaszos esetében is történt.

A kórháznak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy adott esetben a beteg fizetős szobában feküdjön, vagy nem. Ebben az esetben az osztályvezető a beteg igénye alapján felajánlotta az 1 vagy 2 ágyas szoba lehetőségét. Nyulasi Tibor levele szerint a beteg a Szent János Kórház osztályvezetőjének felajánlását, hogy a műtétet ott is elvégzik, kissé pejoratívan "paktumnak" értékelte, míg a másik intézetben pozitívnak látta, hogy az ottani orvos elvállalta a műtétet.

Az orvos igazgató szerint ugyanakkor a panaszosnak tökéletesen igaza van abban, hogy jobb körülmények között sokkal nyugodtabban, a betegek számára megnyugtatóbban lehet dolgozni. Levele szerint a sürgősségi ellátó kórházak közül a Szent János Kórházat az elmúlt évtizedekben semmilyen fejlesztési támogatással nem segítették, szemben a Honvéd Kórházzal, az Uzsoki Utcai Kórházzal és a Baleseti Intézettel. „Mindez nem mentesít senkit, hogy kulturáltan forduljon a beteghez, és mindent megtegyen a gyógyulása érdekében. Elnézést kérek a betegünktől, hogy ő sajnálatos módon ezt nem kapta meg” – zárul az orvos-igazgató levele.

Tamásnak egyelőre kevés a bocsánatkérés. Ő nemcsak a sztoriját szerette volna elmesélni, azt szeretné, ha történne valami. Szerinte ezt nem lehet egy elnézéssel lezárni, mert az utána következő betegek ettől függetlenül ugyanilyen szörnyen megalázó helyzetbe kerülhetnek. „Ez az ügy nem a pénzről szól, hanem a hivatástudatról. Ez így nem mehet tovább”.

Írjon nekünk!

Ha önnel is történt hasonló, írjon nekünk erre az e-mail címre. Adatait bizalmasan kezeljük.