Orbán a horvát tengerparton nyaralt

2013.07.15. 14:19
Júliusban Orbán Viktor kormányfő négy napot töltött a horvát tengerparton - közölte Orbán sajtófőnöke. A miniszterelnök további pihenésben is reménykedik, konkrét tervei egyelőre nincsenek. A korábbi évek tapasztalatai alapján a kormány vezetői augusztus elején nyaralnak, a politikai szezon a szeptemberi visegrádi frakcióüléssel indul.

A miniszterelnök júliusban már volt szabadságon, összesen négy napot vett ki. Umagon pihent - írta az Indexnek hétfő este Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője. A válasz arra nem tért ki, hogy Orbán Viktor kormányfő pontosan mikor volt szabadságon. Erről korábban a kormányfő hivatala nem számolt be.

A sajtófőnök hétfőn délelőtt az Index kérdésére még csak annyit írt: „ha a miniszterelnök szabadságra megy, akkor erről a tényről tájékoztatást fogunk adni.” A későbbi kiegészítést azzal indokolta, hogy kérdünk a jövőre vonatkozott. Havasi későbbi válaszában hozzátette azt is, hogy Orbán „további szabadságban csak reménykedik, de egyelőre nem tervez semmit.”

Bár az Országgyűlés már nem ülésezik, Orbán az elmúlt napokban is aktív volt. A miniszterelnök július 9-én megállapodást írt alá a kiemelt sportági szövetségek vezetőivel. Másnap interjú jelent meg vele a L'Express című francia hetilapban, amelyben Orbán a bürokraták birodalmának nevezte az Európai Uniót. Kedden a Külügyminisztériumban tart előadást a magyar nagykövetek éves értekezletén.

A kormányfő tavaly július 30-a és augusztus 18-a között volt szabadságon, Felcsúton és a Balatonon pihent a családjával együtt. Egy ismertebb kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta: az elmúlt évek gyakorlata alapján a vezető kormánypárti politikusok a tusnádfürdői szabadegyetem (idén július 23-28 között tartják), illetve augusztus 20-a között szoktak szabadságra menni. A miniszterek rendszerint ebben az időszakban osztják be egymás között, hogy ki mikor megy nyaralni.

Az Országgyűlés nyári rendkívüli időszaka július 5-én fejeződött be, a parlament ekkor fogadta el a Tavares-jelentésre válaszul azt a határozatot, amely kimondta, hogy az Európai Parlament szembemegy az európai értékekkel. A Fidesz vezetése ezt követően – információink szerint – csak olyan értesítést küldött szét a képviselők között, amelyben a szeptemberi szezonnyitó frakcióülésre hívták fel a figyelmet. Így úgy tűnik, a kormánypártok egyelőre semmilyen rendkívüli nyári politikai eseményre nem készülnek.

A Fidesz-KDNP az Index információi szerint szeptember 4-e és 6-a között Visegrádon tartja kihelyezett frakcióülését. Az Országgyűlés őszi ülésszaka szeptember 9-én kezdődik, a frakcióüléssel erre készülnek fel a kormánypártok. Mivel jövő tavasszal parlamenti választások lesznek, így Visegrádon várhatóan a kampánnyal kapcsolatos kérdések is szóba kerülnek.