Egy nehéz nap a Pala utcában

2013.07.17. 07:56 Módosítva: 2013.07.17. 12:45


Pala utca nagyobb térképen való megjelenítése

Egy 50 kilogrammos, második világháborús légibombát találtak Budapesten az I. kerületi Pala utcában, ezért reggel 8 órától 80 házból kell elhagyniuk otthonukat a lakóknak, mondta hétfőn Várkonyi Melinda, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred kommunikációs tisztje.

Tudósítónk azt írta, hogy negyed tíz körül elkezdték a kiürítést. A katasztrófavédelemnél korábban azt mondták, hogy nem a gyorsaság a lényeg, hanem az, hogy olyan időpontot találjanak, amikor minél kevesebb ember tartózkodik itthon. A korábban megbecsült 1500 fő lehet akár 1800-2000 is, ezért nem tudni, meddig tart a kiürítés. Egy rendőr szerint "szépen zajlik" a házak kiürítése, csak az idős embereket nehéz néha rábeszélni néha, hogy hagyják el az otthonukat. Értük egyébként autóval jönnek. Ha ilyen ütemben halad a dolog, akkor már délre végeznek a kitelepítéssel - mondta egy rendőr tudósítónknak.

A katonák ezután kezdik beazonosítani a bombát. Ha nincs gyújtószerkezete, akkor egyszerűen elszállítják a Honvédség központi gyűjtőhelyére. Ha van, akkor két-három tűzszerész fogja hatástalanítani. Ilyenkor egy szakértő manuálisan kioldja a szerkezetet, a bomba méretétől függően egy vagy két ember pedig stabilan tartja azt.

Horváth Csaba őrnagy, vezető tűzszerész azt is elmondta, hogy a Pala utcai bombának valószínűleg van gyújtószerkezete, és ha felrobbanna, lerombolhatná a közeli házakat. A  kiürítés azért is fontos, mert egy esetleges robbanás esetén a felszálló repeszek körülbelül 200-300 méter sugarú körben szóródhatnak szét.

Elkezdődött a kitelepítés a Pala utcában

Horváth Csaba szerint a munkálatok kora délután, 2-3 óra körül érhetnek véget.

A helyieket egyébként leginkább az érdekli, honnan fogják tudni a rendőrök, ha már nincsenek itthon, illetve hogy ki kell-e írni ilyenkor a bejárati ajtóra, hogy már elhagyták a lakást. Természetesen nem szükséges kiírni, de gyorsíthatja a munkát, mondta egy helyszínen lévő rendőr.

A beteg, idős, vagy mozgásképtelen személyeket a mentősök szállítják el kórházba vagy a közeli orvosi rendelők valamelyikébe.

A rendőrség lezárta a Fő utcát és a Bem rakpartot a Halász utca és a Clark Ádám tér között. A közúti forgalom a jelzett útszakaszt nem használhatja, de a tömegközlekedési járművek továbbra is behajthatnak. A 86-os autóbuszok mindkét irányban eredeti útvonalukon közlekednek, azonban Óbuda, Bogdáni út irányában a Halász utca megállót kihagyják. A 19-es és a 41-es villamosok egyik irányban sem állnak meg a Halász utca megállóban. A Hunyadi János úton a közúti forgalom nem, csak a tömegközlekedési járművek közlekedhetnek, ugyanakkor a 16-os buszok a Donáti utca megállóban nem állnak meg.

Az autósok elől elzárták a Budai alsó rakparton a Halász utcai felhajtót is. Teljes hosszában lezárták a Toldy Ferenc utcát, a Donáti utcát, valamint az Iskola utca Székely utca és Corvin tér közötti szakaszát. A Budai alsó rakparton mindkét irányban csak lépésben lehet előrejutni, a környéken torlódásokra kell számítani. A BKK azt kéri, aki teheti, kerülje el az érintett útszakaszokat.