Indul a kampány, megint rezsicsökkentés

2013.07.18. 06:46

Októbertől tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkenésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke – írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában Dorkota Lajos ugyanakkor megjegyezte, hogy még folynak a számítások ezzel kapcsolatban. Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa pár hete még úgy nyilatkozott: összességében az idén 30 százalékos mérséklést szeretnének elérni. Ebből 10 százalék már megtörtént januárban és az újabb 10 százalékon felül "egyéb intézkedésekkel" is csökkentenék az árakat.

A lapnak a megkeresett energiaszolgáltatók nem kívántak nyilatkozni, mondván, nem tudni, miként oszlanak meg majd a terhek a szolgáltatók között. A lap szerint ez azzal magyarázható, hogy a többségében külföldi tulajdonú szolgáltatók remélik, hogy a januári lépéstől eltérően most nemcsak rájuk, hanem az állami szereplőkre is, az MVM-re is jut az árcsökkentés terhéből.

Egy múlt heti rendezvényen Chikán Attila, az első Orbán-kormány minisztere, valamint Surányi György volt jegybankelnök is élesen bírálták a rezsicsökkentést, mint tartós folyamatot. Surányi György szerint a rezsicsökkentés jelenlegi formája annak kedvez, aki minél több energiát fogyaszt, ráadásul „meglepetés dezinflációt" idéz elő, és ez a még korábban, mintegy 6-7 százalékos kamatokkal piacra dobott állampapírok reálkamatait is megemeli, áttételesen megemelve a költségvetés kiadásait.

Chikán Attila pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai cégek elvesztik a bizalmat a magyar gazdaságban, és még a szükséges pótlólagos beruházásokat sem hajtják majd végre. A rezsicsökkentést a cégek közötti piaci versennyel kellett volna megvalósítani, mondta akkor a professzor, volt gazdasági miniszter.