Biciklis razzia: 76 embert bírságoltak meg

MTI/Index
2013.07.19. 17:21

Kiterjedt razziát indított a rendőrség kedden a biciklisek és a motorosok ellenőrzésére, az ellenőrzés 3 napon át tartott. A rendőrök nem csak a felszerelést ellenőrizték, de volt szondáztatás is. Sőt, egyesek biciklijénél leolvasták a váz gyári számát, és a központba rádiózva ellenőrizték, hogy nem lopott-e. A helyszíni bírság összege egyébként 5 ezer és 50 ezer forint közt lehet. Ha pedig feljelentésbe torkollik az ügy, akkor 60 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthatnak a biciklisek.

A három nap alatt a rendőrök 446 embert ellenőriztek, közülük négyet előállítottak, 12 esetben tettek szabálysértési feljelentést, 76 ember kapott helyszíni bírságot, négyen pedig közigazgatási bírságot. Mindössze egy ittas vezetőt találtak a rendőrök.

Az akciót a rendőrség azzal is indokolta, hogy a nyári szezonban a fővárosban mindennap történik olyan baleset, amelyben kerékpárosok vagy motorosok érintettek. "Ezek a balesetek súlyos sérüléssel, de esetenként halállal is végződhetnek" - írta BRFK, példaként említve, hogy szerdán egy tanulóvezető elvesztette a motorkerékpárja felett az uralmát, leesett róla, a motor pedig tovább haladt, és a járdán halálra gázolt egy nőt.

A fokozott ellenőrzésben a rendőrség ellenőrizte a biztonsági eszközök meglétét, használatát. A szabálytalanul közlekedőkkel szemben intézkedtek.

A razzia ugyan véget ért, de a jövőben is belefuthatnak a biciklisek ellenőrzésekbe. A KRESZ szerint az alábbi eszök hiánya szabályszegés:


1. Fehér színű első lámpa
2. Piros színű hátsó lámpa
3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
4. Két, egymástól független fék
5. Csengő
6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
7. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
8. Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)